Тужилаштво тражи укидање ослобађајуће пресуде за злочине над Србима у Храсници

30.11.2023. 15:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ затражило је од Апелационог вијећа Суда БиХ да се тројици бивших припадника Првог корпуса такозване Армије БиХ Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу којима је суђено за злочине над Србима у Храсници, укине ослобађајућа пресуда и одреди ново суђење, или да се преиначи и оптужени се прогласе кривим.

Током изношења жалбе Тужилаштва на пресуду, браниоци оптужених од Апелационог вијећа су тражили да се потврди ослобађајућа пресуда.

Жалбу на пресуду из маја Тужилаштво је поднијело због битних повреда одредаба кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Тужилац Маријана Чобовић рекла је да битна повреда постоји јер је пресуда противрјечна сама себи у разлозима за њено доношење.

Чобовићева се на данашњем рочишту за изношење жалби детаљно осврнула на тачке из првостепене пресуде, као и на исказе свједока, указујући како првостепено вијеће у неким тачкама није споменуло исказе свједока који су поткрепљивали друге исказе, односно да није тачно да је о одређеним околностима говорио само један свједок, преноси Бирн.

Она је указала и како је првостепено вијеће у једном случају различито цијенило двије формално идентичне изјаве, као и да је погрешно закључило се не може вјеровати исказима одређених свједока.

Чобовићева је напоменула да се убиства и друге радње нису дешавале у ћелији, него је модус операнди био извођење и премлаћивање ван ћелија.

- Нема ниједног свједока или прочитаног исказа да не свједочи о бруталности Сенада Гаџе - истакла је Чобовићева.

Бранилац Гаџе, Лејла Човић рекла је да је првостепено вијеће детаљно образложило сваки навод оптужнице, да је уобичајено да се не спомиње сваки доказ, те да чињеница што докази нису наведени не значи да нису цијењени.

Човићева је навела да је видљиво је да је оптужница преписана из исказа преминулог свједока Мирка Вуковића.

Она је додала како је тачно да се пресуда може заснивати на исказу једног свједока, али који је саслушан у судници, те унакрсно испитан.

Адвокат Сабина Мехић је, између осталог, рекла да ниједан свједок није споменуо Лаличића у вези са смрћу Борка Стојановића, као и да у вези с премлаћивањем тројице затвореника током поступка нису чули ништа друго осим једне реченице.

Сенад Дуповац, адвокат оптуженог Хебиба, навео је да током поступка његов брањеник и он нису имали питања за свједоке Тужилаштва из разлога што Хебиба нису ни спомињали, те да оптужница против њега није требала ни бити потврђена.

Одлуку о данашњим приједлозима, Апелационо вијеће ће донијети у законском року.

Првостепеном пресудом Гаџо је ослобођен по 11 тачака оптужнице за учешће у премлаћивању затвореника у школи "Алекса Шантић", гаражама и подруму недовршене зграде, од којих је већина подлегла од задобијених повреда.

Гаџо је с Лаличићем ослобођен по пет тачака за смрт једног и наношење психичке и физичке боли шесторици заточеника, док је Хебиб ослобођен по пет тачака оптужнице за учешће у премлаћивању четворице заробљеника.

Приликом изрицања првостепене пресуде, Судско вијеће закључило је да није ван разумне сумње доказано да су тројица бивших припадника Четврте бригаде такозване Армије БиХ, у својству стражара, учествовала у премлаћивању и убиствима српских цивила затворених на подручју Храснице.

Велики број од 21 тачке оптужнице, како је таданавела предсједавајућа Судског вијећа Медиха Пашић, заснива се на прочитаним исказима свједока Мирка Вуковића, док за неке тачке није изведен ниједан доказ или је саслушан само један свједок. 

Коментари 0
Повезане вијести
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 33m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 26m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 17m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 23m
    0