Тужна слика бх. спорта: Страхиња Ерић размишља о крају каријере

12.05.2022. 12:05
0
ИЗВОР: sportdc.net

Страхиња Ерић је и ове сезоне потврдио да је најбољи бх. нордијац у овом тренутку. Иза себе има још једну квалитетну сезону која је крунисана учешћем на Зимским олимпијским играма у Пекингу.

- У сезону сам ушао са циљем да на Зимским олимпијским играма покажем себе у најбољем свјетлу, што сам и успио. Поред тога, било је још много добрих и врхунских резултата, који су дошли упоредо и самим тим сам више него задовољан одрађеном сезоном. Једино за чиме жалим је то што се поново нисам нашао на подијуму Балкан купа. Сезона је кренула супер и све вријеме сам био у игри и за побједу, иако ми то није био приоритет. Међутим, услови у Пекингу су били сурови, а одмах након повратка из Кине сам имао и низ такмичења на којима сам наступио и остварио одличне резултате. Све то ми је ипак било превише, нажалост. Умор је учинио своје и морао сам овај пут да одустанем од балканске медаље - рекао је за СпортДЦ, Страхиња Ерић.

На Олимпијске игре отишао је спреман и задовољан је приказаним. Дао је све од себе у датом тренутку и поносан је што се нашао на највећем спортском догађају.

- За сваког спортисту, посебно тренера, битно је темпирање форме за одређено такмичење. Мој тренер Младен Плакаловић, иначе троструки олимпијац, је одрадио врхунски посао и у Пекинг смо дошли спремни. Круна сезоне, а и моје каријере су свакако те олимпијске игре. Након што су се скоро сви утисци слегли, на свој наступ у Пекингу гледам првенствено као на једно велико искуство. Ово су моје прве игре, и сада када се осврнем на своје резултате, са сигурношћу могу рећи да је то права круна моје каријере - рекао је Ерић.

Ипак, како то обично и бива у БиХ, финансије представљају огроман проблем за наставак бављења овим спортом. Иако олимпијац, Страхиња Ерић је суочен са недостатком било какве подршке или спонзора и углавном се то све своди на породично финансирање, у овом случају његових родитеља.

- Припреме за наредну сезону требају да почну, а искрено не знам још увијек да ли ће ситуација бити боља. Нажалост, мислим да ћу и ја да будем један од неколико олимпијаца који су остали заборављени. Требам да уђем у сезону, а немам никакве подршке, поново све пада на терет моје породице, која ме читав живот гура. Немам никаква примања, никакву стипендију, било који вид помоћи и много је тешко да наставим да се бавим овим. Савез даје све од себе и много тога је добро, али за неке веће ствари и озбиљније, тешко је радити само на рачун Савеза. На сваке припреме треба понијети неки џепарац, не требају то бити неке огромне паре, али и једну марку морате тражити од родитеља. Све би то и било у реду да знамо да нас спортисте чека нека сигурност послије каријере - каже он.

Страхиња Ерић није још увијек сигуран да ли ће кренути са припремама за нову сезону, да ли ће се у будућности бавити више овим спортом, али ако поново стане на скије и крене у такмичење јасно је да ће циљеви бити највећи, а жеља му је поново да се појави на Олимпијским играма 2026. године.

- Жеља ми је да одрадим још један олимпијски циклус од четири године и да покушам поново да учествујем на ЗОИ. У овом спорту најбољи резултати долазе од 25 до 30 године и ја бих волио да поново учествујем са, сада већ доста искуства, и покушам направити врхунски резултат. Искрено, нисам сигуран још увијек шта даље, да ли каријера или посао. Ако останем у спорту циљеви ће бити јасни, закључио је Ерић.

Коментари 0
Повезане вијести
Страхиња Ерић по други пут заредом најбољи спортиста општине Пале Страхиња Ерић по други пут заредом најбољи спортиста општине Пале
Страхиња Ерић освојио злато на Равној Гори Страхиња Ерић освојио злато на Равној Гори
Страхиња Ерић заузео 52. мјесто у трци на 50 километара Страхиња Ерић заузео 52. мјесто у трци на 50 километара
Најчитаније
 • Тужилаштво потврдило хапшење Лучића
  14h 1m
  10
 • Лице лишено слободе због покушаја убиства у Источном Новом Сарајеву
  15h 14m
  6
 • Бабаљ: "Незнани јунак из власти подржао СДС, нестала три гласа за ПДП" (ВИДЕО)
  10h 27m
  0
 • Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда
  14h 23m
  2
 • Иста цијена струје и љети и зими
  16h 47m
  6