Tužna slika bh. sporta: Strahinja Erić razmišlja o kraju karijere

12.05.2022. 12:05
0
IZVOR: sportdc.net

Strahinja Erić je i ove sezone potvrdio da je najbolji bh. nordijac u ovom trenutku. Iza sebe ima još jednu kvalitetnu sezonu koja je krunisana učešćem na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

- U sezonu sam ušao sa ciljem da na Zimskim olimpijskim igrama pokažem sebe u najboljem svjetlu, što sam i uspio. Pored toga, bilo je još mnogo dobrih i vrhunskih rezultata, koji su došli uporedo i samim tim sam više nego zadovoljan odrađenom sezonom. Jedino za čime žalim je to što se ponovo nisam našao na podijumu Balkan kupa. Sezona je krenula super i sve vrijeme sam bio u igri i za pobjedu, iako mi to nije bio prioritet. Međutim, uslovi u Pekingu su bili surovi, a odmah nakon povratka iz Kine sam imao i niz takmičenja na kojima sam nastupio i ostvario odlične rezultate. Sve to mi je ipak bilo previše, nažalost. Umor je učinio svoje i morao sam ovaj put da odustanem od balkanske medalje - rekao je za SportDC, Strahinja Erić.

Na Olimpijske igre otišao je spreman i zadovoljan je prikazanim. Dao je sve od sebe u datom trenutku i ponosan je što se našao na najvećem sportskom događaju.

- Za svakog sportistu, posebno trenera, bitno je tempiranje forme za određeno takmičenje. Moj trener Mladen Plakalović, inače trostruki olimpijac, je odradio vrhunski posao i u Peking smo došli spremni. Kruna sezone, a i moje karijere su svakako te olimpijske igre. Nakon što su se skoro svi utisci slegli, na svoj nastup u Pekingu gledam prvenstveno kao na jedno veliko iskustvo. Ovo su moje prve igre, i sada kada se osvrnem na svoje rezultate, sa sigurnošću mogu reći da je to prava kruna moje karijere - rekao je Erić.

Ipak, kako to obično i biva u BiH, finansije predstavljaju ogroman problem za nastavak bavljenja ovim sportom. Iako olimpijac, Strahinja Erić je suočen sa nedostatkom bilo kakve podrške ili sponzora i uglavnom se to sve svodi na porodično finansiranje, u ovom slučaju njegovih roditelja.

- Pripreme za narednu sezonu trebaju da počnu, a iskreno ne znam još uvijek da li će situacija biti bolja. Nažalost, mislim da ću i ja da budem jedan od nekoliko olimpijaca koji su ostali zaboravljeni. Trebam da uđem u sezonu, a nemam nikakve podrške, ponovo sve pada na teret moje porodice, koja me čitav život gura. Nemam nikakva primanja, nikakvu stipendiju, bilo koji vid pomoći i mnogo je teško da nastavim da se bavim ovim. Savez daje sve od sebe i mnogo toga je dobro, ali za neke veće stvari i ozbiljnije, teško je raditi samo na račun Saveza. Na svake pripreme treba ponijeti neki džeparac, ne trebaju to biti neke ogromne pare, ali i jednu marku morate tražiti od roditelja. Sve bi to i bilo u redu da znamo da nas sportiste čeka neka sigurnost poslije karijere - kaže on.

Strahinja Erić nije još uvijek siguran da li će krenuti sa pripremama za novu sezonu, da li će se u budućnosti baviti više ovim sportom, ali ako ponovo stane na skije i krene u takmičenje jasno je da će ciljevi biti najveći, a želja mu je ponovo da se pojavi na Olimpijskim igrama 2026. godine.

- Želja mi je da odradim još jedan olimpijski ciklus od četiri godine i da pokušam ponovo da učestvujem na ZOI. U ovom sportu najbolji rezultati dolaze od 25 do 30 godine i ja bih volio da ponovo učestvujem sa, sada već dosta iskustva, i pokušam napraviti vrhunski rezultat. Iskreno, nisam siguran još uvijek šta dalje, da li karijera ili posao. Ako ostanem u sportu ciljevi će biti jasni, zaključio je Erić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učešće na svakom domaćem takmičenju znači medalju za Strahinju Erića Učešće na svakom domaćem takmičenju znači medalju za Strahinju Erića
Strahinja Erić najbolji sportista opštine Pale Strahinja Erić najbolji sportista opštine Pale
Erić i Stević trčali sprint na Svjetskom prvenstvu Erić i Stević trčali sprint na Svjetskom prvenstvu
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 25m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    16h 22m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    14h 44m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    23h 57m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    16h 58m
    3