У акцији добровољног давања крви око 130 матураната

11.04.2024. 12:29
0
ИЗВОР: katera.news

Око 130 матураната Средњошколског центра "28. јуни" Источно Ново Сарајево и Средњошколског центра "Источна Илиџа" учествује данас у акцији добровољног давања крви, која је организована у просторијама школа.

Шеф Службе трансфузије Касиндо Јелена Стојановић Лукић рекла је Срни да ће акција трајати до 16.00 часова.

Она је истакла да је ово традиционална акција коју сваке године реализују обје школе у организацији општинских организација црвеног крста Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Лукићева је нагласила да је ова акција веома значајна, не само ради обнављања залиха крви, већ више због увођења младих у породицу добровољног давалаштва јер ће неки од њих остати редовни даваоци.

- Нама је то потребно јер сваке године одређени број давалаца, било због година или неких медицинских стања, престаје да даје крв - навела је Лукићева.

Она је појаснила да давалац крви може да буде свака здрава особа у добу од 18 до 65 година доброг општег стања, која не користи никакве лијекове и нема хронична обољења.

- Добровољни даваоци прво прођу преглед хемоглобина, након тога љекарски преглед, буде им измјерен крвни притисак, послушани срце и плућа, поразговарано о одговорима на упитнику. Уколико задовоље све те критеријуме тек тада могу дати крв - навела је Лукићева.

Професор у Средњој школи "28. јуни" Драган Чанчар рекао је да данас традиционално организују акцију добровољног давања крви за коју је заинтересован и велики број ученика јер су свјесни да тако могу некоме спасити живот.

Чанчар, који је и координатор Црвеног крста Средње школе, истакао је да ђаци и на овај начин показују хумани карактер.

Ученик четвртог разреда Срђан Томановић рекао је да му је ово први пут да даје крв и додао да ће наставити са тим хуманим гестом како би помогао онима којима је то потребно.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    22h 28m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    22h 46m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    23h 22m
    9
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    20h 17m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    19h 19m
    0