U akciji dobrovoljnog davanja krvi oko 130 maturanata

11.04.2024. 12:29
0
IZVOR: katera.news

Oko 130 maturanata Srednjoškolskog centra "28. juni" Istočno Novo Sarajevo i Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" učestvuje danas u akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja je organizovana u prostorijama škola.

Šef Službe transfuzije Kasindo Jelena Stojanović Lukić rekla je Srni da će akcija trajati do 16.00 časova.

Ona je istakla da je ovo tradicionalna akcija koju svake godine realizuju obje škole u organizaciji opštinskih organizacija crvenog krsta Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Lukićeva je naglasila da je ova akcija veoma značajna, ne samo radi obnavljanja zaliha krvi, već više zbog uvođenja mladih u porodicu dobrovoljnog davalaštva jer će neki od njih ostati redovni davaoci.

- Nama je to potrebno jer svake godine određeni broj davalaca, bilo zbog godina ili nekih medicinskih stanja, prestaje da daje krv - navela je Lukićeva.

Ona je pojasnila da davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba u dobu od 18 do 65 godina dobrog opšteg stanja, koja ne koristi nikakve lijekove i nema hronična oboljenja.

- Dobrovoljni davaoci prvo prođu pregled hemoglobina, nakon toga ljekarski pregled, bude im izmjeren krvni pritisak, poslušani srce i pluća, porazgovarano o odgovorima na upitniku. Ukoliko zadovolje sve te kriterijume tek tada mogu dati krv - navela je Lukićeva.

Profesor u Srednjoj školi "28. juni" Dragan Čančar rekao je da danas tradicionalno organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi za koju je zainteresovan i veliki broj učenika jer su svjesni da tako mogu nekome spasiti život.

Čančar, koji je i koordinator Crvenog krsta Srednje škole, istakao je da đaci i na ovaj način pokazuju humani karakter.

Učenik četvrtog razreda Srđan Tomanović rekao je da mu je ovo prvi put da daje krv i dodao da će nastaviti sa tim humanim gestom kako bi pomogao onima kojima je to potrebno.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    10h 46m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    10h 28m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    11h 22m
    4
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    8h 17m
    0
  • Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana
    11h 59m
    1