У Бечу премијерно приказан документарац "Јени-мало свјетло са запада"

09.06.2022. 09:42
0
ИЗВОР: srna.rs

Документарни филм "Јени-мало свјетло са запада" о Холанђанки Јени Лигтенберг која је током рата у БиХ боравила у хуманитарној мисији на Палама, премијерно је приказан у Бечу.

Филм редитеља Слободана Симојловића је у аустријској пијестоници приказан у организацији Представништва Републике Српске у Аустрији, Кинотеке Републике Српске, Матичне библиотеке Источно Сарајево и Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Аустрији.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић изјавио је да је филм настао из жеље да се институције Српске одуже Лигтенберговој за све што је урадила за српски народ у рату у БиХ, преноси Танјуг.

- Овај филм је ода жени која је веома храбра и која је замјенила удобност равне Холандије брдовитом Романијом. Она је дошла да донесе лијекове и остала да помаже болницама - рекао је Лаловић и додао да се нада да ће Јени Лингтенберг добити улицу у Источном Сарајеву, јер је оставила велики траг у српском народу.

Академик Мирко Шошић, аутор књига "Ратни дневник Пале 1993-1995", који је био основа за снимање филма, рекао је да је Лингтенбергова била ратни херој који се није борио оружјем, већ је ријеч о жени која је сву своју снагу посветила једном народу који раније никада није видјела.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац истакла је да је филм одлично прихваћен у Републици Српској, али и ван њених граница, те да ће културне установе наставити да његују културу сјећања, како би свједочанства и истина о догађајима од прије 30 година остали сачувани за генерације које долазе.

Филм "Јени-мало свјетло са запада" недавно је добио Специјално признање жирија у међународној селекцији на Мартовском фестивалу - најстаријем фестивалу документарног филма у Србији.

Осим аустријске, продуценти су најавили пројекције у другим европским земљама.

Јени Лигтенберг је 1993. године из Амстердама, као хуманитарни радник, са конвојем прикупљене помоћи, дошла да волонтира у некадашњој војној болници "Коран" на Палама.

Планирала је да са српским љекарима и рањеницима буде двадесетак дана, а остала је готово три године, и све вријеме је водила лични дневник.

Искуство и запажања из рата сажела је у књигу "Јени Лигтенберг: Ратни дневник - Пале 1993-1995".

Коментари 0
Повезане вијести
Бечка полиција трага за женама са снимка Бечка полиција трага за женама са снимка
МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу
Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 30m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 36m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 3m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 45m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 55m
    0