U Beču premijerno prikazan dokumentarac "Jeni-malo svjetlo sa zapada"

09.06.2022. 09:42
0
IZVOR: srna.rs

Dokumentarni film "Jeni-malo svjetlo sa zapada" o Holanđanki Jeni Ligtenberg koja je tokom rata u BiH boravila u humanitarnoj misiji na Palama, premijerno je prikazan u Beču.

Film reditelja Slobodana Simojlovića je u austrijskoj pijestonici prikazan u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Kinoteke Republike Srpske, Matične biblioteke Istočno Sarajevo i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Austriji.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović izjavio je da je film nastao iz želje da se institucije Srpske oduže Ligtenbergovoj za sve što je uradila za srpski narod u ratu u BiH, prenosi Tanjug.

- Ovaj film je oda ženi koja je veoma hrabra i koja je zamjenila udobnost ravne Holandije brdovitom Romanijom. Ona je došla da donese lijekove i ostala da pomaže bolnicama - rekao je Lalović i dodao da se nada da će Jeni Lingtenberg dobiti ulicu u Istočnom Sarajevu, jer je ostavila veliki trag u srpskom narodu.

Akademik Mirko Šošić, autor knjiga "Ratni dnevnik Pale 1993-1995", koji je bio osnova za snimanje filma, rekao je da je Lingtenbergova bila ratni heroj koji se nije borio oružjem, već je riječ o ženi koja je svu svoju snagu posvetila jednom narodu koji ranije nikada nije vidjela.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac istakla je da je film odlično prihvaćen u Republici Srpskoj, ali i van njenih granica, te da će kulturne ustanove nastaviti da njeguju kulturu sjećanja, kako bi svjedočanstva i istina o događajima od prije 30 godina ostali sačuvani za generacije koje dolaze.

Film "Jeni-malo svjetlo sa zapada" nedavno je dobio Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj selekciji na Martovskom festivalu - najstarijem festivalu dokumentarnog filma u Srbiji.

Osim austrijske, producenti su najavili projekcije u drugim evropskim zemljama.

Jeni Ligtenberg je 1993. godine iz Amsterdama, kao humanitarni radnik, sa konvojem prikupljene pomoći, došla da volontira u nekadašnjoj vojnoj bolnici "Koran" na Palama.

Planirala je da sa srpskim ljekarima i ranjenicima bude dvadesetak dana, a ostala je gotovo tri godine, i sve vrijeme je vodila lični dnevnik.

Iskustvo i zapažanja iz rata sažela je u knjigu "Jeni Ligtenberg: Ratni dnevnik - Pale 1993-1995".

Komentari 0
Povezane vijesti
Projekcija dokumentarnog filma „Garavice“ 3. decembra u Palama Projekcija dokumentarnog filma „Garavice“ 3. decembra u Palama
Na Palama prikazan film o prvoj ekspediciji iz Srpske na vrh Materhorn Na Palama prikazan film o prvoj ekspediciji iz Srpske na vrh Materhorn
Dragana Vitković i Jana Đerić u dokumentarnom filmu „Dosta“ (VIDEO/FOTO) Dragana Vitković i Jana Đerić u dokumentarnom filmu „Dosta“ (VIDEO/FOTO)
Najčitanije
 • Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
  11h 50m
  2
 • Zdravstveno stanje generala Mladića veoma teško
  23h 55m
  6
 • Zašto je dobro piti vodu s đumbirom i limunom
  5h 32m
  0
 • Portal Katera vam donosi tekstove o nastanku i razvoju Srpskog Sarajeva
  9h 2m
  6
 • Zemljotres u BiH
  3h 41m
  0