У БиХ планирано запошљавање више од 40.000 грађана

20.07.2021. 09:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Запошљавање више од 40.000 људи са евиденција завода и служби за запошљавање у БиХ планирано је у овој години.

Тако је бар наведено у Нацрту плана о смјерницама политика тржишта рада и активним мјерама запошљавања у БиХ за 2021. годину.

Тај документ, који је у фази консултација, израдила је Агенција је за рад и запошљавање БиХ, у сарадњи са ентитетским и брчанским заводима за запошљавање, а у њему је наведено да је у Српској планирано да са бироа буде повучено 30.000 грађана, док је циљ у ФБиХ запослити 11.500 особа.

Како се истиче, у фокусу ће бити двије активности. Једна од њих је развој активне политике запошљавања, у складу са тренутним финансијским могућностима и потребама тржишта рада.

Додаје се да је циљ спровођења програма у ФБиХ запослити 11.500 особа са евиденције незапослених са посебном родном и социјалном осјетљивошћу ради јачања њихове конкурентности и брже интеграције на тржишту рада, спречавања дуготрајне незапослености те стварања услова за стицање првог радног искуства.

Када је у питању Српска, како се у овом документу наводи, а имајући у виду остварени тренд запошљавања лица са евиденције у 2020. години и мјере активне политике запошљавања, планирано је да се у 2021. години запосли 30.000 незапослених са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске.

Када је у питању Брчко, истиче се Програм запошљавања лица из категорије особа које се теже запошљавају.

- Предвиђено је да се овим програмом обухвати око 130 особа из циљних група са евиденције незапослених, а планирано је издвајање од милион КМ - пише у документу.

Међутим, представници пословне заједнице, али и синдикалци, оцјењују да су у питању преоптимистична очекивања.

- Како смо одговорили сваком питању током пандемије, попут набавке вакцина, тако су и ове ствари који се односе на отварање толиког броја радних мјеста у домену научне фантастике. Већ смо научили да све што долази од надлежних институција треба три до седам пута добро испитати, да бисмо се онда увјерили да је то креирано да би се направила лажна слика о некаквом напретку - каже за "Независне новине" Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

И Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, истиче да су бројке о најавама нових запошљавања преоптимистичне.

- Иако биљежимо позитивна кретања када је у питању привреда, тешко можемо очекивати да ће се баш толики број радника запослити у току ове године - рекао је Благојевић за "Независне новине".

Иначе, у споменутом документу постоји и признање да ће планиране активности завода и служби запошљавања у БиХ у овој години највећим дијелом бити условљене ситуацијом узрокованом пандемијом. Додаје се да ће наредни период сигурно обиљежити снажна борба за стабилизацију економских прилика, посебно на тржишту рада.

- Тржиште рада у БиХ се већ дуго суочава са великим изазовима, запосленост је ниска, а незапосленост је још веома висока. БиХ је посљедњих година биљежила позитивне промјене на тржишту рада, што је довело до благог опоравка економије и смањења броја незапослених, али је примјетан и повећан одлазак радне снаге у иностранство - истиче се у овом документу.

Како се додаје, период опоравка прекинула је пандемија ковида-19, која има негативне посљедице по економију, укључујући и раст незапослености и смањење броја запослених лица.

- Увођење ванредног стања и стања непогоде у марту 2020. године усљед пандемије ковида-19 имало је негативан утицај на економски учинак и узроковало пад економских активности. Забиљежен је негативан тренд кретања на тржишту рада, тако да у 2020. години биљежимо благи пад запослености и раст броја незапослених лица - наглашава се у Нацрту плана о смјерницама политика тржишта рада и активним мјерама запошљавања у БиХ за 2021. годину.

Стање тржишта рада у БиХ у 2020. (просјек године)

Регистрована запосленост           812.592

Регистрована незапосленост       415.231

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 9m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 42m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 23m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 23m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 13m
    0