У БиХ увезене исте количине житарица, а скупље за 12 милиона

12.04.2022. 09:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је ове године за два и по мјесеца у БиХ увезена нешто већа количина житарица него прошле године у истом периоду, њена вриједност је већа за преко 12,2 милиона КМ.

Подаци су ово Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у којима је наведно да је од почетка године па до 11. марта у БиХ увезено 87.801.906 килограма житарица у вриједности од 61,6 милиона КМ

- Лани је увоз за прва три мјесеца износио 86.229.283 килограма у вриједности од 49,4 милиона КМ - казали су из УИО БиХ.

Што се тиче извоза, БиХ је у овој години извезла 5.379.436 килограма житарица у укупној вриједности већој од 3,7 милиона марака.

- Највише смо житарица ове године извезли у Хрватску, потом Италију и Србију - казали су из УИО БиХ и додали да је прошле године укупан извоз житарица из БиХ износио 16.740.897 килограма у вриједности од 7,15 милиона КМ.

Да се сваке године увозе скоро исте количине житарица није изненађење за бх. пољопривреднике, који кажу да је БиХ земља која би могла да буде независна о увозу житарица, барем, како наводе, пшенице.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, истиче да не чуди да је вриједност увезених житарица повећана, јер се биљежи рекордна вриједност на берзама.

- Оно што се код нас сада биљежи су нешто веће површине које су засијене пшеницом, али с обзиром на високе цијене минералног ђубрива у вријеме прихране и њихов одређени недостатак, поставља се питање какав ћемо имати принос - казао је Маринковић.

Истиче да је БиХ сигурно земља која може произвести довољне количине пшенице за властите потреба, али и скоро свих осталих врста житарица.

- Треба активирати робне резерве у њиховом пуном капацитету и треба да буде домаћински однос према пољоприведи, односно да обезбиједимо прехрамбену сигурност властитог становништва - казао је Маринковић.

Истиче да је БиХ земља која је оријентисана на увоз, те је, како каже, ова криза идеална прилика да се надлежни дозову памети и да се покрену неке конкретне акције што се тиче пољопривреде.

- Ранијих година смо извозили и то мало што смо могли, по јако ниским цијенана, а увозили по доста вишим", истиче Маринковић. Додао је да БиХ нема никакав план, никаве стратегије, те пољопривредници не само да су незадовољни, него их то и директно погађа. "Свједоци смо у каквом нам је стању аграр када је у питању штета која је проузрокована лошим спољнотрговинским пословањем - истиче Маринковић.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ казали су да је вриједност извоза житарица лани износила 24,3 милиона КМ, што је за 33,6 одсто више од извоза у 2020. години, када је износио 18,2 милиона КМ.

- Вриједност увоза житарица у 2021. износила је 222,3 миллиона КМ, што је за 6,7 одсто више од увоза у 2020. години, када је износио 207,8 мил. КМ - казали су из Спољнотровинске коморе БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 24m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 27m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 59m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 46m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 57m
    0