У БиХ брашно и уље поскупјели за 10%

30.11.2020. 08:57
0
ИЗВОР: Nezavisne

Потрошачи у БиХ брашно и уље плаћају 10 одсто скупље у односу на период од прије неколико мјесеци.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, пшенично брашно коштало је марку по килограму, а посљедњи подаци показују да му је цијена 1,1 КМ, док је уље са двије марке "скочило" на 2,2 КМ по литру.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске, каже да је брашно поскупјело у Србији, из које много увозимо.

- Рецимо, током жетве цијена брашна у Србији била је око 200 евра по тони, сада је око 230 евра по тони, а ми одувијек увозимо брашно из Србије. Што се тиче домаћег брашна, код мене у фирми није се мијењала цијена. Али, с обзиром на то да је и пшеница поскупјела, можда око 30 евра по тони, реално је очекивати да и домаћи млинови подигну цијене - казао је Кос за "Независне новине".

Борци за заштиту права потрошача оцјењују да је у питању нови удар на новчанике бх. грађана. Институције би, истичу, требало да реагују.

- Проблем је што ми заиста имамо тај феномен 'пузајућег' поскупљења, често без икаквог оправдања. Ми живимо у друштвеноекономском моделу тржишне економије, гдје је слободно формирање цијена, али ми имамо механизме који ипак спречавају да долази до монопола. Међутим, често нема контрола - рекао је за "Независне" Марин Баго, предсједник Удружења потрошача "Футура" из Мостара.

Према подацима Савеза синдиката Републике Српске, синдикална потрошачка корпа за октобар 2020. године коштала је 1.951 КМ. Мјесец раније, синдикална потрошачка корпа у Српској коштала је 1.927 КМ. Као и ранијих мјесеци, и у октобру, израчунали су синдикалци, највише новца требало је управо за храну.

- Породице у Републици Српској највише новца у октобру су трошиле за набавку хране - 727,9 КМ, за становање и комуналне услуге - 591,5 КМ те за текуће одржавање домаћинства - 105,4 КМ - навели су из Савеза синдиката Републике Српске.

Иначе, осим брашна и уља, цијене још неких животних намирница у протеклим мјесецима су кориговане.

Јунетина без кости је, рецимо, у октобру била скупља у односу на септембар, док свињетини и пилетини цијене нису мијењане, баш као ни млијеку и сиру. Јаја су у септембру у просјеку коштала 0,2 КМ, а мјесец касније за комад је требало издвојити 0,3 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
 • Сутра хуманитарни базар за Веру на Тргу Србија
  8h 9m
  0
 • У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т.
  10h 0m
  1
 • Одржан годишњи концерт КУД-а "Братство" из Војковића (ФОТО)
  23h 44m
  0
 • Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
  9h 1m
  0
 • Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака
  6h 59m
  0