У БиХ киша и јак вјетар, снијег током ноћи

22.12.2019. 09:54
0
ИЗВОР: Срна

У Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) данас се очекују падавине, обилније у централним крајевима и на југу, а у Посавини и Семберији јак вјетар са олујним ударима, док су за вече и наредну ноћ метеоролози најавили снијег и сусњежицу на планинама.

Прије подне ће на сјеверу, сјевероистоку и дијелом на истоку бити без падавина, док се у осталим предјелима мјестимично очекују киша и пљускови, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Обилнијих падавина биће на југу и у централном појасу, а прогнозирана количина падавина је између 40 и 60 литара по метру квадратном, локално и више. Слабије кише биће на сјеверу.

Пад температуре ваздуха очекује се у другом дијелу дана, па ће током вечери и ноћи на планинама почети да пада сусњежица и снијег, док ће у нижим предјелима мјестимично и даље падати слаба до умјерена киша.

Падавине ће престати до сутра ујутро, једино ће се задржати на истоку.

Дуваће јак, прије подне, на моменте олујни југо, посебно на југу и планинском појасу. Током дана вјетар ће скренути на западни, јак до веома јак на западу, а у Посавини и Семберији имаће и олујне ударе. На југу и југозападу доћи ће до слабљења вјетра.

Највиша дневна температура ваздуха на западу и југу до 12 степени, на сјевероистоку до 14, у централном планинском појасу од један до три степена. Према ноћи температура ће бити у паду, па ће у планинама пасти до минус два степена Целзијусова.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, јутрос киша пада у Херцеговини, те у централним и сјеверозападним подручјима.

Температура ваздуха у 7.00 часова на Бјелашници је износила један степен, у Тузли пет, у Зворнику и Новом Граду шест, у Бијељини и на Чемерну седам, у Добоју и Зеници осам, у Бањалуци, на Хан Пијеску и у Градачцу девет, на Сокоцу, у Рудом и на Иван Седлу десет, у Фочи и Дрвару 11, у Мркоњић Граду, Билећи, Бугојну и Ливну 12, у Сарајеву, Шипову, Бихаћу и Широком Бријегу 13, у Требињу, Грудама, Рибнику и Санском Мосту 14, у Сребреници и Мостару 15 и у Неуму и Вишеграду 16 степени.

Највећа количина киша у протекла 24 часа забиљежена је у Херцеговини. У Гацку су пала 54 литра по метру квадратном, на Чемерну 51 литар, у Требињу и Билећи 34 литра.

На Мраковици је пало десет литара по метру квадратном, у Мркоњић Граду и Рибнику девет, у Добоју и Шипову шест, у Бијељини пет, у Бањалуци четири, у Новом Граду, Зворнику и Фочи три, на Хан Пијеску два и на Сокоцу један литар по метру квадратном.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра облачно са кишом Сутра облачно са кишом
Сутра облачно уз сунчане периоде, киша само понегдје Сутра облачно уз сунчане периоде, киша само понегдје
Сутра мало топлије, понегдје киша Сутра мало топлије, понегдје киша
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    16h 6m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 57m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 44m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 10m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 52m
    0