U BiH kiša i jak vjetar, snijeg tokom noći

22.12.2019. 09:54
0
IZVOR: Srna

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) danas se očekuju padavine, obilnije u centralnim krajevima i na jugu, a u Posavini i Semberiji jak vjetar sa olujnim udarima, dok su za veče i narednu noć meteorolozi najavili snijeg i susnježicu na planinama.

Prije podne će na sjeveru, sjeveroistoku i dijelom na istoku biti bez padavina, dok se u ostalim predjelima mjestimično očekuju kiša i pljuskovi, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Obilnijih padavina biće na jugu i u centralnom pojasu, a prognozirana količina padavina je između 40 i 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i više. Slabije kiše biće na sjeveru.

Pad temperature vazduha očekuje se u drugom dijelu dana, pa će tokom večeri i noći na planinama početi da pada susnježica i snijeg, dok će u nižim predjelima mjestimično i dalje padati slaba do umjerena kiša.

Padavine će prestati do sutra ujutro, jedino će se zadržati na istoku.

Duvaće jak, prije podne, na momente olujni jugo, posebno na jugu i planinskom pojasu. Tokom dana vjetar će skrenuti na zapadni, jak do veoma jak na zapadu, a u Posavini i Semberiji imaće i olujne udare. Na jugu i jugozapadu doći će do slabljenja vjetra.

Najviša dnevna temperatura vazduha na zapadu i jugu do 12 stepeni, na sjeveroistoku do 14, u centralnom planinskom pojasu od jedan do tri stepena. Prema noći temperatura će biti u padu, pa će u planinama pasti do minus dva stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros kiša pada u Hercegovini, te u centralnim i sjeverozapadnim područjima.

Temperatura vazduha u 7.00 časova na Bjelašnici je iznosila jedan stepen, u Tuzli pet, u Zvorniku i Novom Gradu šest, u Bijeljini i na Čemernu sedam, u Doboju i Zenici osam, u Banjaluci, na Han Pijesku i u Gradačcu devet, na Sokocu, u Rudom i na Ivan Sedlu deset, u Foči i Drvaru 11, u Mrkonjić Gradu, Bileći, Bugojnu i Livnu 12, u Sarajevu, Šipovu, Bihaću i Širokom Brijegu 13, u Trebinju, Grudama, Ribniku i Sanskom Mostu 14, u Srebrenici i Mostaru 15 i u Neumu i Višegradu 16 stepeni.

Najveća količina kiša u protekla 24 časa zabilježena je u Hercegovini. U Gacku su pala 54 litra po metru kvadratnom, na Čemernu 51 litar, u Trebinju i Bileći 34 litra.

Na Mrakovici je palo deset litara po metru kvadratnom, u Mrkonjić Gradu i Ribniku devet, u Doboju i Šipovu šest, u Bijeljini pet, u Banjaluci četiri, u Novom Gradu, Zvorniku i Foči tri, na Han Pijesku dva i na Sokocu jedan litar po metru kvadratnom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra oblačno uz lokalne pljuskove Sutra oblačno uz lokalne pljuskove
Sutra oblačno sa kišom Sutra oblačno sa kišom
Sutra oblačno uz sunčane periode, kiša samo ponegdje Sutra oblačno uz sunčane periode, kiša samo ponegdje
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 34m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 29m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 34m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 23m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 32m
    3