У БиХ могуће појефтињење гаса?

19.08.2022. 09:15
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Уколико цијена барела нафте на свјетском тржишту до краја ове године остане испод 100 долара, као што је тренутно случај, потрошачи у БиХ могли би очекивати појефтињење гаса од 1. октобра.

То сматрају стручњаци из области енергетике, који за "Независне новине" појашњавају да се овако оптимистичној прогнози мора приступити са опрезом, јер ће све зависити од више фактора, првенствено од цијене нафте, па до количине испоруке са руске стране, која је у посљедњих неколико мјесеци значајно смањена.

Али, када је у питању гас из Русије, цијене обарају рекорде. Прије неколико дана цијена у Европи достигла је 2.450 долара за 1.000 кубика. Поред тога, из "Газпрома" стиже и најава да би уз овакав тренд, цијена енергента на зиму могла прекорачити чак 4.000 долара за 1.000 кубика. Такође, саопштили су и да је извоз гаса у земље ван Заједнице независних држава за седам мјесеци ове године, пао за чак 34,7 одсто. Поред тога, треба подсјетити и да гасовод "Сјеверни ток 1" ради са само 20 одсто капацитета, а да је испорука смањена и преко Украјине.

Управо због смањене испоруке и чињенице да је цијена барела нафте испод 100 долара, Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику, сматра да ће цијена руског гаса имати пад у посљедњем кварталу 2022. године.

- У случају да ове цијене нафте остану до краја године, можемо очекивати значајнији пад руске цијене природног гаса, и то у проценту од 10-20 одсто - поручује Бечаревић и додаје да ће то бити добре вијести за потрошаче у БиХ.

- Ова цијена нафте која је испод 100 долара, несумњиво ће допринијети да за врло мали проценат, који је незнатан, од 1. октобра буду ниже цијене гаса. То ће зависити и од курса долара, али битно је да према садашњим цијенама нафте, руска цијена природног гаса нема пројекције за даљи раст, а све ће се даље гледати према барелу нафте - каже Бечаревић и појашњава да се у БиХ не треба гледати на цијене које су на берзи.

- Понављам хиљадити пут. Наша регија никакве везе нема са цијенама гаса на берзама, јер још имамо закључене уговоре на бази нафтне формуле. Та формула би омогућила, ако цијене нафте остану до краја године испод 100 долара, једно значајније смањење цијене гаса од 1. Јануара - наглашава Бечаревић.

Ипак, пошто уговори са "Газпромом" важе до краја године, БиХ на столу има и нови уговор, који подразумијева промјену цјеновне формуле.

- Да ли ће доћи до промјене цјеновне формуле, а самим тим не до пада, него сигурно до раста цијене гаса, то ћемо видјети у наредном периоду. Али без обзира на све, не смијемо искључити да бисмо са сезоном гријања могли ући у турбуленције на нафтном тржишту - истиче Бечаревић.

Нихад Харбаш, стручњак за ову област, каже за "Независне" да природни гас више није само стратешко, већ нажалост, и политичко питање. Он подсјећа на тврдње надлежних у БиХ да цијене гаса неће много скочити, али да се на крају ипак то десило. И он сматра да може доћи до појефтињења гаса уколико руски "Газпром" нађе начин да веће количине пребаци на европско тржиште. Међутим, мишљења је да ће прије доћи до поскупљења него до појефтињења.

- Мислимо да ће доћи до благог поскупљења, али не наравно онолико колико у ЕУ, што п представља проблем за бх. грађане и привреду. Али, битно је рећи да би снабдјевеност требала остати стабилна - наводи Харбаш, који каже да БиХ недостаје Закон о природном гасу на државном нивоу, који би омогућио да и други снабдјевачи дођу на ово тржиште, што би свакако утицало на цијену гаса.

- БиХ недостају мјере које надлежни треба да донесу. Треба да дефинишу гдје ћемо направити складишта, шта ће се десити ако дође до поскупљења, ко ће први остати без гаса ако то буде под морањем и шта су алтернативе и по којим цијенама се оне могу набавити (попут мазута нпр.) - закључује Харбаш.

Из предузећа "Гас-Рес", које дистрибуише гас за тржиште Српске, поручују за "Независне новине" да претпоставку о цијени природног гаса у IV кварталу могу дати тек крајем септембра, али и они очекују да ће ипак доћи до поскупљења.

- Очекујемо да би могло доћи до благог повећања цијене природног гаса у односу на трећи квартал - рекли су су из "Гас-Реса".

Аутор: Радош Крстојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    6h 58m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    6h 40m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    21h 15m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    7h 34m
    1
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    8h 11m
    1