У БиХ се очекује пад инфлације у наредне три године

03.08.2023. 17:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Инфлација у БиХ у наредној години могла би износити 3,1 одсто, у 2025. 2,2 одсто, а годину касније 1,9 одсто, наведено је у информацији Дирекције за економско планирање (ДЕП) БиХ о перспективама земље за наредне три године.

Израда пројекција инфлације у БиХ заснива се на кретању цијена енергената и хране на свјетском тржишту и пројекција инфлације у ЕУ као битних екстерних фактора, појашњавају из ДЕП.

Европска централна банка предвиђа да би инфлација у еврозони могла наставити да се креће силазном путањом и износити 2,9 одсто у наредној години, уз смањење цијена сирове нафте за 5,8 одсто у односу на годину прије.

У 2025. години, такође, се предвиђа пад цијена сирове нафте од пет одсто, а инфлација у еврозони би могла бити нижа и износити 2,1 одсто, док се цијене природног гаса током 2024-2025. године не би требале знатно мијењати, као што је то био случај у прошлој години.

Када је ријеч о кретању индекса хране на свјетском тржишту, посљедње расположиве пројекције Свјетске банке указују да би индекс цијена хране могао бити мањи око 0,4 одсто у наредној години.

– Узимајући у обзир велики утицај свјетских цијена на домаћу инфлацију може се претпоставити да ће у периоду 2024-2026. године доћи до постепене стабилизације цијена у БиХ. Осим поменутих екстерних фактора, стабилне цијене комуналија, као домаће компоненте инфлације, имале би позитиван утицај на развој инфлације у посматраном период – наводе из ДЕП.

У извјештају се наводи да су основни ризици за пројекције инфлације подијељени на екстерне и домаће факторе, те додаје да цијене енергената као и хране на свјетском тржишту имају значајну улогу на кретање инфлације.

-Више цијене енергената увећале би улазне трошкове, односно дошло би до пребацивања трошкова са произвођача на потрошаче. Притом би и раст цијена прехрамбених производа могао бити присутан и на тај начин укупна инфлација би могла бити нешто већа у односу на основни сценарио – појашњавају из ДЕП.

Међу домаћим факторима који би могли да утичу на ниво инфлације су ризици попут раста цијена комуналија које нису узете у обзир, а могу довести до раста инфлације, додаје се у извјештају.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 12m
    8
  • Радник пао са стуба и погинуо
    23h 34m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 42m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 48m
    2
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    19h 56m
    0