У БиХ слијеће још 12,2 милиона КМ

22.02.2020. 11:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након што су у потпуности преузеле контролу над већим дијелом неба у БиХ, агенције у БиХ које се баве цивилним ваздухопловством добиће по основу рутних накнада у овој години 12,2 милиона КМ више него у 2019.

Истовремено, Србија, Хрватска и Црна Гора, тачније њихове контроле летења, у овој години у односу на 2019. добиће чак 20 милиона КМ мање.

Наиме, Одлуком о распоређивању прихода остварених по основу пружања услуга у ваздушној пловидби у ваздушном простору БиХ за 2020. годину, која би ускоро требало да се нађе пред Савјетом министара БиХ, а на основу утврђених износа у бази ен-роуте трошкова БиХ, Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби Босне и Херцеговине (BHANSA) ове године припашће 67,9 милиона КМ, док је прошле године по овом основу добила "свега" 57 милиона КМ. Ова средства распоређује "Еуроцонтрол". Поред BHANSA, новац од рутне накнаде када је у питању БиХ добиће и Дирекција за цивилно ваздухопловство (BHDCA) и око два милиона КМ.

Када су у питању контроле летења из региона, због чињенице да БиХ није контролисала своје небо на висинама изнад 10.000 метара, Хрватска контрола зрачне пловидбе и Агенција за контролу ваздушног саобраћаја Србије и Црне Горе (SMATSA) само прошле године узеле су 27,3 милиона КМ, док ће ове године хрватској контроли припасти "свега" 6,6 милиона КМ, док SMATSA неће добити ништа.

-У случају да Хрватска контрола зрачне пловидбе у току 2020. године престане са пружањем услуга контроле ваздушног саобраћаја у ваздушном простору БиХ, поврат износа веће или мање наплате ће се вршити на основу стварних трошкова за пружене услуге, а у складу са принципима 'Eurocontrola'- наводи се у одлуци која би требало да се нађе пред Савјетом министара БиХ.

Оно што је занимљиво јесте да је, укупно гледано, ове године за БиХ предвиђено мање новца него годину раније. Финална база ен-роуте трошкова БиХ за 2020. годину је усвојена у укупном износу од 76.840.504 КМ, док је прошле године то било 85,3 милиона КМ, што може да значи да ће ове године преко територије БиХ бити мање прелета него раније.

У BHANSA на наше питање зашто су ове године база ен-роуте трошкови мањи него раније речено је да је то резултат преузимања контроле ваздушног саобраћаја у горњем дијелу цјелокупног ваздушног простора у БиХ.

-Узимајући у обзир значајно смањење трошкова иностраних пружаоца услуга с једне стране, те повећање трошкова BHANSA због повећаног обима извршених операција с друге, укупна база трошкова за 2020. је мања у односу на 2019. за око 10 посто- навели су у BHANSA. Додали су да су компоненте трошкова домаћих пружаоца услуга у ваздушном простору у БиХ, BHANSA и BHDCA веће за 12,26 милиона КМ у овој години у односу на годину раније.

-Сходно томе, очекивано је да ће и пораст прихода по основу рутних накнада за БиХ бити већи у овом износу- истакли су из ове агенције и додали да њихови укупни приходи константно расту.

-Тако су у периоду 2015-2020. увећани за 104 посто- истичу у BHANSA.

Подсјећања ради, БиХ је 5. децембра прошле године са неколико година кашњења преузела контролу над својим небом и изнад 10.000 КМ, с тим да је добар дио БиХ и даље под контролом Хрватске контроле зрачне пловидбе.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 21m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 5m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 18m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 32m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 24m
    0