У БиХ увезено месо и месне прерађевине вриједности 401 милион КМ

13.03.2022. 14:17
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У Босну и Херцеговину лани је увезено меса и месних прерађевина у вриједности већој од 401 милион марака што је, у поређењу са годином раније, више за скоро 19 одсто.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да смо током 2020. увезли ових производа у вриједности од готово 337,5 милиона КМ.

С друге стране, у прошлој години извезли смо меса и месних прерађевина вриједних тек 110 милиона КМ, што је 73 одсто мање од увоза.

Кад је ријеч о увозу, предњачи говеђе свјеже и смрзнуто месо, чија се вриједност у поменутом периоду са скоро 165 милиона попела на скоро 216 милиона марака. На другом мјесту је свјеже и смрзнуто свињско месо, којег смо лани увезли у вриједности 66,1 милион КМ, а годину раније 63,1 милион КМ.

У овом периоду извезли смо 12 милиона КМ говеђег меса, те непуних 300.000 КМ свињетине.

Подаци показују да БиХ из године у годину биљежи пораст увоза говедине и свињског меса, што нашим фармерима представља највеће оптерећење.

Како би се смањио прекомјеран увоз, домаћи произвођачи меса већ одавно траже увођење заштитних мјера. Ријеч је о увођењу царина на свјеже и расхлађено говеђе и свињско месо од 10 одсто, те таксу од 1,5 КМ по килограму свињског и 2,5 КМ по килограму увезеног говеђег меса.

- Небројено пута смо упозоравали колике штете нам наноси прекомјерни увоз, на што су институције БиХ, које уређују царинску политику, остале и глуве и нијеме. Апсурд је да константно имамо проблем с пласманом, односно тржишне вишкове, док се увоз хране одвија несметано, чак и у повећаним количинама. То је главни проблем наших пољопривредних произвођача - рекао је за Српскаинфо предсједник Савез удружења пољопривредних произвођача РС, Стојан Маринковић.

Међу месним прерађевинама доминирају кобасице, којих је у БиХ током прошле године увезено скоро 46 милиона КМ.

- У извозу доминирају конзервирани пилећи производи, свјеже говеђе месо и месо перади, а у увозу свјеже говеђе и телеће месо, свињско месо и разне врсте кобасица од меса - саопштили су из СТК.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 20m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 5m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 4m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 10m
    0