У билећкој Гимназији поново се свира рок

18.02.2024. 11:12
0
ИЗВОР: srna.rs

У Билећи је након више деценија формиран први рок састав "Преко реда", који чине ученици билећке Гимназије, а ускоро их очекује и први јавни наступ, рекао је Срни директор билећког Дома културе Лазар Гњато.

Гњато је најавио да ће овај бенд који чине Гојко Самарџић /бас/, Лана Самарџић (вокал), Милош Милићевић (бубњеви), Милош Стојановић (гитара), Матија Столица (гитара) и Вук Вучић (клавијатуре), наступити на заједничком концерту омладинских рок бендова у Јабланици, који ће бити одржан у петак, 23. фебруара.

Он је навео да је назив "Преко реда" симболичан јер су најприје формирали бенд, потом добили инструменте, а тек онда озбиљније почели да свирају.

Гњато, који је и оснивач бенда, каже да је културни лик Билеће почео да се мијења успостављањем сарадње Дома културе са Удружењем грађана "Ехо" која је имала неколико резултата важних за културни живот младих, али и свих грађана Билеће.

- Први такав програм био је пројекат `Клуб музичке омладине`, који је пружио почетно музичко образовање за педесетак најмлађих Билећана. Тај пројекат се продужио и у овој години као Школа хармонике и клавира - рекао је Гњато.

Он је истакао и пројекат "Омладинско позориште", са којим је у Билећи послије неколико деценија поново заживио драмски аматеризам, а млади глумци су превазишли сва очекивања, одигравши двије представе и наступивши на четири фестивала.

- Негдје у току драмског рада пришла ми је екипа младића, ученика гимназије у Билећи, с идејом да формирају рок бенд и с питањем да ли постоји начин да се купе инструменти. Њихова жеља ме је истовремено обрадовала, али и изненадила због тога што се у Билећи једва могу наћи трагови рок културе и што рок бенд овдје није постојао годинама, а можда ни деценијама - рекао је Гњато.

Према његовим ријечима, Удружење "Ехо" се потрудило да пронађе новац за куповину инструмената, па су захваљујући помоћи Билећанина Божа (Бобана) Вукоја, који је донирао 1.000 евра за помоћ у раду Дома културе и на друге начине, успјели сакупити више од 8.000 КМ за куповину инструмената.

- Успјели смо купити двије соло-гитаре, бас гитару, бубњеве, клавијатуру, миксету, пратећа појачала и звучнике у укупној вриједности већој од 8.000 КМ - рекао је Гњато.

Он је додао да бенд вриједно ради и да им много у раду помаже врстан музичар Мирко Лучић из Требиња, који на пробе долази једном седмично и са билећким музичарима ради волонтерски.

Гњато је навео да су током зимског распуста чланови бенда боравили у Мостару у надалеко познатој мостарској рок школи "Мостар рок скул", гдје су имали индивидуалне часове са најбољим музичарима из Херцеговине, али и часове заједничког свирања.

- Оно што је за мене највећа радост је чињеница да је Дом културе сваког дана и викендом, испуњен младим људима који стварају, свирају, глуме, друже се на најбољи начин и што Дом културе прераста у прави омладински културни центар - истакао је Гњато.

Он је нагласио да су, упркос лошој финансијској ситуацији у општини гдје нема новца за улагање у културну продукцију, Дом културе уз подршку Удружења "Ехо" и племенитих појединаца постигли огроман успјех који је подигао квалитет живота у општини.

Гњато је указао да су улагања у културу и младе у цијелом друштву веома скромна, те да би ваљало о њима промислити из другачијег угла - улагање у културу није луксуз, то је прва и најважнија инвестиција у друштвима која су у кризи.

- Она се највише исплате и са њима почиње изградња свих других аспеката живота. Градови који имају изграђен културни лик, који кроз савремену кулутурну продукцију и кроз његовање културне баштине изграђују мит о граду, привлаче људе и све оно што људима треба за достојанствен живот. Зато бисмо могли послушати младе музичаре из Билеће и једном, коначно, кренути преко реда па улагања у културу наших градова сматрати приоритетом свим инвестиционих политика - закључио је Гњато.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 38m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    5h 2m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    3h 17m
    9
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    19h 46m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    4h 56m
    0