У Будви 20 пута мање туриста

22.06.2020. 09:47
0
ИЗВОР: Tanjug

Туристичка организација Будве саопштила је да је у свим врстама смјештаја регистровано 1.500 гостију, што је готово 20 пута мање него прошле године у исто вријеме, када је било 29.000.

Како преноси подгорички портал Вијести, празан приватни смјештај, хотели који нису ни отворени, већина ресторана која не ради или има мало гостију, пусте плаже осликавају Будву на почетку главне сезоне.

Закупац плаже Могрен Роберт Виола каже да за сада сезоне нема.

- Надамо се да ће што пре бити отворене границе са Србијом, јер има доста радника из те државе који су код нас сезонски ангажовани. Али, ако сезона настави како је почела, радници нам неће бити ни потребни - казао је Виола.

Један од угоститеља који годинама држи ресторан уз зидине Старога града каже да је платио све обавезе закопа и пореза, али да нема коме да отвори ресторан.

- Гостију који су годинама били моја клијентела нема и питање је када ће доћи, јер границе су затворене, пре свега тржиште Русије је блокирано и у скорије време ти гости неће доћи. За сада ресторан још не могу да отворим јер сваки дан би за мене био губитак - каже он.

И улице Старог града су готово пусте, а у продавнице готово нико не залази.

- Када говорим о овој сезони, најбоље је да се окренемо сами себи, односно домаћем тржишту и покушамо да изгурамо колико год можемо. То за приватни смештај није лако, али ипак вјерујем да права понуда увијек нађе купца. Дефинитивно да су губици несагледиви као што је у цијелом свијету. Оно што је најважније је да останемо здрави - рекао је један од власника приватног смјештаја у Старом граду.

Да Будви следи једна од најтежих љетњих сезона од разорног земљотреса 1979. године, потврђују и драстично мали приливи од наплате боравишне таксе.

Секретар за финансије и в. д. директора Управе Петар Оџић (СДП) казао је да су четири пута мањи приходи него лане у истом периоду када је наплаћено 644.031 евра.

- Ове године ће сви изворни приходи туристичких организација бити јако погођени, како боравишна такса која зависи од броја туриста и успјешности туристичке сезоне, тако и члански доприноси који се од нове измјене закона наплаћују само предузећима која ће остварити добит од туристичке сезоне. Туристичка такса је директно повезана са платежном моћи власника непокретности који нису становници Будве и за очекивати је да и овај приход буде мањи у односу на прошлу годину - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Одређен притвор возачу аутобуса који је слетио у провалију Одређен притвор возачу аутобуса који је слетио у провалију
Приведен возач аутобуса: Тврди да је осјетио бол у глави па слетио у провалију Приведен возач аутобуса: Тврди да је осјетио бол у глави па слетио у провалију
Херој са плаже Јаз: Сокочанин Богдан Боровчанин спасио живот дављенику реанимацијом Херој са плаже Јаз: Сокочанин Богдан Боровчанин спасио живот дављенику реанимацијом
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    16h 5m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    22h 46m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    3h 9m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 53m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    13h 20m
    0