У Централну банку БиХ дозначена 602 милиона КМ од ММФ-а

24.08.2021. 12:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Међународни монетарни фонд (ММФ) дозначио је средства на рачун Централне банке БиХ, а по основу алокације специјалних права вучења (СДР) у износу од 254.182.273 СДР, у противриједности 602.540.349 КМ, саопштено је из Централне банке БиХ.

- У складу са важећим законским и подзаконским актима, Централна банка БиХ ће, као фискални агент БиХ, за дозначена средства, одобрити противриједност у износу од 602.540.349 КМ на депозитни рачун по ММФ трансакцијама - главни рачун Министарства финансија и трезора БиХ - наводи се у саопштењу.

Средства су дозначена синоћ.

У саопштењу се наводи да ће Централна банка БиХ вршити расподјелу средстава на бази одговарајуће инструкције Министарства финансија и трезора у Савјету министара БиХ, као власника рачуна.

- ММФ има овлаштење да ствара безусловну ликвидност кроз општу расподјелу /алокацију/ СДР-а земљама чланицама у пропорцији са њиховим учешћем у капиталу ММФ тј. квотама - наведено је у саопштењу.

Квота БиХ у ММФ-у је 0,06 процената, наводи се у саопштењу.

- Претходна расподјела СДР-а за БиХ извршена је 2009. године, а проистекла је као мјера за ублажавање посљедица глобалне финансијске и економске кризе - подсјећају из Централне банке БИХ.

Као одговор на најновију кризу узроковану пандемијом ковида 19, Одбор гувернера ММФ-а је 2. августа донио одлуку о новој алокацији СДР-а у вриједности од око 456 милијарди СДР, еквивалент око 650 милијарди УСД, која је дозначена земљама чланицама ММФ-а, у СДР валути, на њихове рачуне држања СДР-а код ММФ-а, по одређеним квотама за сваку земљу, наводи се у саопштењу.

- Алокација СДР-а не представља класични кредитни аранжман једне земље са ММФ-ом. Обавеза по основу ове алокације састоји се од мјесечно обрачунатих трошкова на кумулативни износ алокације СДР-а, који се плаћају квартално ММФ-у (фебруар, мај, аугуст и новембар) - појаснили су из Централне банке БиХ.

Накнада се састоји од каматне стопе за СДР, увећане за 1 базни поен /0,01/ накнаде за услуге ММФ-а.

- Обавезу плаћања накнаде сносе нивои у БиХ којима се по расподјели додјељује одговарајући износ средстава - наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Повлаче се новчанице пуштене у оптицај од 1998. до 2009. године Повлаче се новчанице пуштене у оптицај од 1998. до 2009. године
У септембру више од 103.000 блокираних рачуна пословних субјеката У септембру више од 103.000 блокираних рачуна пословних субјеката
Фирме и становништво све више дижу кредите Фирме и становништво све више дижу кредите
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 16m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 11m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 0m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 22m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 37m
    0