У Чешкој почела производња Тојоте Јарис

09.11.2021. 19:28
0
ИЗВОР: b92.net

Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) започела је производњу Јариса у свом производном погону у Колину.

Упоредо са фабриком Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), TMMCZ постаје други европски погон у коме се производи овај модел.

Тојота је уложила преко 180 милиона евра у реконструкцију фабрике за производњу возила А и Б сегмента на својој TNGA B-платформи (Toyota New Global Architecture).

Капацитет фабрике је сада проширен, а уведене су три смјене ради повеćање производње Јариса, као и због увођења новог модел Аyго X од 2022. године.

- У посљедње три године изградили смо нове производне капацитете, успоставили нове логистичке везе, инсталирали модерну технологију и, што је најважније, запослили смо скоро 1.600 нових радника - истакао је Корејцу Аоки, предсједник ТММZЗ.

Тојотина инвестиција сада такође омогућава производњу хибридних електричних возила у погонима ТММZЗ, што потврђује успјех модела Yaris Hybrid, који представља 80% Јарисовог продајног микса у Европи, преноси В92.

Иначе, хибридно-електрични погонски агрегати за ТММЦЗ и ТММФ производе се у фабрици Tоyоtа Моtor Manufacturing Poland.

- Овај догађај представља узбудљив корак напред у будућност ТММZЗ-а, јер од сада ова фабрика почиње да производи наш најпродаванији аутомобил у Европи. Тоjoтин европски циљ продаје износи 1,5 милиона пласираних возила до 2025. године, а Јарис ćе играти кључну улогу у достизању тог циља. Истовремено увођење платформе ТНГА и хибридних погонских агрегата на линије у ТММZЗ, у складу је с нашом стратегијом у цијелом региону - рекао је Марвин Кук, извршни потпредсједник производње Toуote Motor Europe.

Коментари 0
Повезане вијести
"Тојота" повлачи 280.000 аутомобила због софтвера "Тојота" повлачи 280.000 аутомобила због софтвера
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    11h 31m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    21h 49m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    21h 55m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    21h 53m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    10h 4m
    0