У четири средње школе на подручју града Источно Сарајево планиран упис 668 ученика

22.06.2024. 10:23
0
ИЗВОР: srna.rs

У четири средње школе на подручју града Источно Сарајево у први разред у школској 2024/2025. години планиран је упис 668 ученика, изјавила је Срни самостални стручни сарадник за односе с јавношћу у Градској управи Александра Берјан.

Берјанова је навела да би у Средњошколски центар "Василије Острошки" на Сокоцу требало да буде примљено 108 ученика, колико је било и прошле године.

У соколачкој Гимназији - општи смјер, у централној школи, планиран је пријем 20 ученика, као и 16 ученика у подручној школи у Хан Пијеску, док је на рачунарско-информатичком смјеру планиран упис 24 ученика.

Берјанова је додала да је у шумарској струци, за занимање шумарски техничар, планиран упис 24 ученика, колико и за занимање царински техничар у оквиру економске струке.

У Средњошколском центру "Пале" планирано је да буде уписано 196 ученика, и то 60 у Гимназији на општем смјеру гдје би била формирана три одјељења.

Планирана су два одјељења туристичких техничара /упис 48 ученика/, по једно одјељење са по 24 ученика на смјеровима кулинарски техничар, архитектонски техничар и техничар рачунарства и програмирања, а 16 ученика би се школовало за занимање кувар.

У Средњошколском центру "Источна Илиџа" предвиђен је упис 172 ученика, од тога 40 ђака, односно два одјељења на општем смјеру у Гимназији, а 20 ученика на друштвено-језичком смјеру.

По једно одјељење требало би да буде формирано на смјеровима економски, пословно-правни, фармацеутски и медицински техничар, гдје је планиран упис по 24 ученика. На смјеровима музички сарадник-теоретичар и музички извођач планиран је упис по осам ученика.

Берјанова је рекла да је у Средњој школи "28. јуни" у Источном Новом Сарајеву планиран упис 192 ученика. Предвиђено је да по 24 ученика буду уписана на смјерове туристички, кулинарски техничар, техничар информационих технологија, техничар рачунарства и програмирања, техничар друмског саобраћаја, те на смјер машински техничар за компјутерско конструисање.

На трогодишњим смјеровима за кувара и конобара планиран је упис по 12 ученика, као и на смјеру бравар-заваривач.

Берјанова каже да су највеће интересовање у првом уписном року ученици у Средњошколском центру "Василије Острошки" на Сокоцу исказали за занимање царинског техничара, гдје је попуњено највише мјеста, док је у Средњошколском центру "Пале" и даље највеће интересовање за Гимназију општег смјера.

- У Источној Илиџи до сада је највише уписаних на смјерове здравствене струке, а у Источном Новом Сарајеву на смјерове информационих технологија и рачунарства - додала је Берјанова.

У први разред средњих школа у Републици Српској предвиђен је упис 10.197 ученика.

Коментари 0
Повезане вијести
Одиграна представа "Патријарх Павле - бити човјек међу људим и нељудима" Одиграна представа "Патријарх Павле - бити човјек међу људим и нељудима"
Одржано друштвено такмичење у лову рибе на пловак на језеру Лађеница (ФОТО) Одржано друштвено такмичење у лову рибе на пловак на језеру Лађеница (ФОТО)
Вече ауторске музике Владимира Пешића и поезије Сњежане Ђоковић у Источном Сарајеву Вече ауторске музике Владимира Пешића и поезије Сњежане Ђоковић у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Од пуцња у Сарајеву до Панчева - Како живе потомци браће Гаврила Принципа (ВИДЕО)
    5h 4m
    11
  • Говор владике Николаја на Видовдан 1916. године
    5h 43m
    1
  • Његош Плакаловић именован за замјеника начелника општине Источни Стари Град
    19h 13m
    9
  • Отказана "Конференција беба" у Источном Новом Сарајеву
    21h 21m
    1
  • Још једна тешка несрећа на путевима у БиХ, погинуле двије особе
    18h 26m
    0