U četiri srednje škole na području grada Istočno Sarajevo planiran upis 668 učenika

22.06.2024. 10:23
0
IZVOR: srna.rs

U četiri srednje škole na području grada Istočno Sarajevo u prvi razred u školskoj 2024/2025. godini planiran je upis 668 učenika, izjavila je Srni samostalni stručni saradnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Aleksandra Berjan.

Berjanova je navela da bi u Srednjoškolski centar "Vasilije Ostroški" na Sokocu trebalo da bude primljeno 108 učenika, koliko je bilo i prošle godine.

U sokolačkoj Gimnaziji - opšti smjer, u centralnoj školi, planiran je prijem 20 učenika, kao i 16 učenika u područnoj školi u Han Pijesku, dok je na računarsko-informatičkom smjeru planiran upis 24 učenika.

Berjanova je dodala da je u šumarskoj struci, za zanimanje šumarski tehničar, planiran upis 24 učenika, koliko i za zanimanje carinski tehničar u okviru ekonomske struke.

U Srednjoškolskom centru "Pale" planirano je da bude upisano 196 učenika, i to 60 u Gimnaziji na opštem smjeru gdje bi bila formirana tri odjeljenja.

Planirana su dva odjeljenja turističkih tehničara /upis 48 učenika/, po jedno odjeljenje sa po 24 učenika na smjerovima kulinarski tehničar, arhitektonski tehničar i tehničar računarstva i programiranja, a 16 učenika bi se školovalo za zanimanje kuvar.

U Srednjoškolskom centru "Istočna Ilidža" predviđen je upis 172 učenika, od toga 40 đaka, odnosno dva odjeljenja na opštem smjeru u Gimnaziji, a 20 učenika na društveno-jezičkom smjeru.

Po jedno odjeljenje trebalo bi da bude formirano na smjerovima ekonomski, poslovno-pravni, farmaceutski i medicinski tehničar, gdje je planiran upis po 24 učenika. Na smjerovima muzički saradnik-teoretičar i muzički izvođač planiran je upis po osam učenika.

Berjanova je rekla da je u Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu planiran upis 192 učenika. Predviđeno je da po 24 učenika budu upisana na smjerove turistički, kulinarski tehničar, tehničar informacionih tehnologija, tehničar računarstva i programiranja, tehničar drumskog saobraćaja, te na smjer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Na trogodišnjim smjerovima za kuvara i konobara planiran je upis po 12 učenika, kao i na smjeru bravar-zavarivač.

Berjanova kaže da su najveće interesovanje u prvom upisnom roku učenici u Srednjoškolskom centru "Vasilije Ostroški" na Sokocu iskazali za zanimanje carinskog tehničara, gdje je popunjeno najviše mjesta, dok je u Srednjoškolskom centru "Pale" i dalje najveće interesovanje za Gimnaziju opšteg smjera.

- U Istočnoj Ilidži do sada je najviše upisanih na smjerove zdravstvene struke, a u Istočnom Novom Sarajevu na smjerove informacionih tehnologija i računarstva - dodala je Berjanova.

U prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj predviđen je upis 10.197 učenika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    8h 14m
    0
  • Dragan Spasojević: Infrastruktura je ključ razvoja i perspektive Pala
    21h 3m
    9
  • Pretresene škole u Hercegovini: Šta je pisalo u prijetećem mejlu?
    23h 10m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    4h 46m
    0
  • Lažna dojava o oružju u srednjoj školi
    22h 16m
    0