У четвртак одлука о Божовићевом именовању за министра

13.01.2020. 10:50
0
ИЗВОР: Srna

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у четвртак, 16. јануара, требало би да одлучи да ли ће Млађен Божовић из ДНС-а бити именован за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за припрему избора Савјета министара почетком јануара није подржала Божовићево именовање за министра, али ова одлука није обавезујућа за Представнички дом.

Од 10 присутних чланова Комисије, за су били чланови из ДНС, СП, ХДЗ и ПДА, против из СДП, НС, А-СДА и ПДП, док су уздржани били представници двије странке парламентарне већине - СДА и СББ.

Образлажући уздржан глас, представник СДА у овој комисији Халид Гењац рекао је да су потребне додатне међустраначке консултације у вези са именовањем министра за људска права и избјеглице у Савјету министара и најавио да ће оне бити завршене до сједнице Представничког дома.

Он је том приликом додао да уздржан глас СДА у Комисији у овом тренутку не значи да ће посланици ове странке у Представничком дому приликом изјашњавања о Божовићу бити ни за, ни против, ни уздржани.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је да би поновно оспоравање Божовићевог избора значило нову кризу у БиХ.

Додик је у изјави медијима у петак, 10. јануара, истакао да се треба држати ранијег договора да кандидата предлаже страна која има право на то, без обзира свиђало се то некоме или не.

-Ми не желимо икога да оспоравамо, поштоваћемо приједлоге других страна и тражимо да се поштују приједлози који долазе из Републике Српске- рекао је Додик, подсјећајући да је Божовић прошао све потребне провјере Централне изборне комисије /ЦИК/ и Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

Осим министра за људска права и избјеглице, још није именован ни замјеник министра безбједности у Савјету министара.

За замјеника министра безбједности предложен је Владимир Мијатовић из СП, а Комисија за припрему избора Савјета министара још није разматрала потврђивање његовог мандата јер није била добила потребна изјашења институција надлежних за провјеру кандидата за Савјет министара.

Коментари 0
Повезане вијести
Јовичић: „Урушили смо странку, укаљали сте мој углед“ Јовичић: „Урушили смо странку, укаљали сте мој углед“
Главаш подноси оставку на све политичке позиције и напушта ДНС Главаш подноси оставку на све политичке позиције и напушта ДНС
Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву? Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 15m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 10m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 58m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 4m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 32m
    0