У четвртак промоција књиге ,,Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини”

12.12.2023. 14:08
1
ИЗВОР: srna.rs

Промоција књиге ,,Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини” Марије Јововић одржаће се у четвртак у Интернет читаоници Матичне библиотеке Источно Сарајево.

У организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево, промоција почиње у 19.00 часова, а о књизи ће говорити ауторка и историчар проф. др Драга Мастиловић.

Књига „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“ говори о Благоју Јововићу који је 1957. године у предграђу Буенос Ајреса извршио атентат на Анта Павелића, једног од највећих злочинаца Другог свјетског рата. Књига коју је написала Благојева кћерка, Марија Јововић, књижевница и професорица, несвакидашња је прича, која на више од 200 страница прати животни пут некадашњег припадника Југословенске војске у отаџбини и његову потјеру за крволочним злочинцем, вођом усташког покрета.

Благоје Јововић био је припадник  Југословенске војске у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади и извршилац атентата на усташкога поглавника Анта Павелића 10. априла 1957. у Ломас де Паламору, предграђу Буенос Ајреса, подсјетили су из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Када се партизанско – четнички сукоб завршио 1944. године Благоје Јововић је емигрирао у Италију, гдје је боравио у разним избјегличким логорима. Радио је разне послове, а један период свог боравка је радио за италијанску Тајну обавјештајну службу. За вријеме рада у Тајној служби упознао је Јевреје који су га обавијестили да злогласни злочинац Анте Павелић ту борави и да га ту чувају. Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и да изврши атентат на њега што се коначно и догодило 10. априла 1957. године у Аргентини.

- Благоје је 1999. године, након 55 година, први пут посјетио СР Југославију. Допутовао је из Аргентине и посјетио манастир Острог. На исповијести код митрополита Амфилохија је признао да је он човјек који је извршио атентат на Анта Павелића и тако је шира јавност сазнала идентитет човјека који је пуцао на Павелића у Ломас де Палмору, Буенос Ајресу.

Тада је посјетио своје родно село Косић и гробље својих предака. Преминуио је послије пар мјесеци од прве и последње посјете свом родном крају, 2. јуна 1999. године у Росарију, Аргентини – навели су из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 12.12.2023. 17:08
    Vječita slava i pomen za ovog Srpskog junaka, patriotu i osvetnika nad ratnim zločincem i satrapom Srpskog naroda tokom II svjetskog rata. Komunističke vlasti po okončanju rata nisu tražili ustaške zločince, a vrlo su bili revnosni u progonu i ubijanju pripadnika JVO u emigraciji. Tu su plaćali i naručivali ubice -kriminalce da ubijaju prave Srpske rodoljube i patriote koje su pokušavala da spasu glave od komunističke vlasti pod vođstvom J.B.Tita.
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 50m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 46m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 50m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 43m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 40m
    0