U četvrtak promocija knjige ,,Blagoje Jovović: srpski heroj u vučjoj jazbini”

12.12.2023. 14:08
1
IZVOR: srna.rs

Promocija knjige ,,Blagoje Jovović: srpski heroj u vučjoj jazbini” Marije Jovović održaće se u četvrtak u Internet čitaonici Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo, promocija počinje u 19.00 časova, a o knjizi će govoriti autorka i istoričar prof. dr Draga Mastilović.

Knjiga „Blagoje Jovović: srpski heroj u vučjoj jazbini“ govori o Blagoju Jovoviću koji je 1957. godine u predgrađu Buenos Ajresa izvršio atentat na Anta Pavelića, jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata. Knjiga koju je napisala Blagojeva kćerka, Marija Jovović, književnica i profesorica, nesvakidašnja je priča, koja na više od 200 stranica prati životni put nekadašnjeg pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i njegovu potjeru za krvoločnim zločincem, vođom ustaškog pokreta.

Blagoje Jovović bio je pripadnik  Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi i izvršilac atentata na ustaškoga poglavnika Anta Pavelića 10. aprila 1957. u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa, podsjetili su iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Kada se partizansko – četnički sukob završio 1944. godine Blagoje Jovović je emigrirao u Italiju, gdje je boravio u raznim izbjegličkim logorima. Radio je razne poslove, a jedan period svog boravka je radio za italijansku Tajnu obavještajnu službu. Za vrijeme rada u Tajnoj službi upoznao je Jevreje koji su ga obavijestili da zloglasni zločinac Ante Pavelić tu boravi i da ga tu čuvaju. Tada je Blagoje prvi put došao na ideju da pronađe Pavelića i da izvrši atentat na njega što se konačno i dogodilo 10. aprila 1957. godine u Argentini.

- Blagoje je 1999. godine, nakon 55 godina, prvi put posjetio SR Jugoslaviju. Doputovao je iz Argentine i posjetio manastir Ostrog. Na ispovijesti kod mitropolita Amfilohija je priznao da je on čovjek koji je izvršio atentat na Anta Pavelića i tako je šira javnost saznala identitet čovjeka koji je pucao na Pavelića u Lomas de Palmoru, Buenos Ajresu.

Tada je posjetio svoje rodno selo Kosić i groblje svojih predaka. Preminuio je poslije par mjeseci od prve i poslednje posjete svom rodnom kraju, 2. juna 1999. godine u Rosariju, Argentini – naveli su iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 12.12.2023. 17:08
    Vječita slava i pomen za ovog Srpskog junaka, patriotu i osvetnika nad ratnim zločincem i satrapom Srpskog naroda tokom II svjetskog rata. Komunističke vlasti po okončanju rata nisu tražili ustaške zločince, a vrlo su bili revnosni u progonu i ubijanju pripadnika JVO u emigraciji. Tu su plaćali i naručivali ubice -kriminalce da ubijaju prave Srpske rodoljube i patriote koje su pokušavala da spasu glave od komunističke vlasti pod vođstvom J.B.Tita.
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    18h 2m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    18h 9m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    14h 51m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    9h 29m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    10h 1m
    0