У ЕУ само са двије кутије цигарета

13.01.2021. 09:15
1
ИЗВОР: nezavisne.com

При уласку у ЕУ, ако не желе платити дажбине, бх. грађани могу да понесу само двије кутије цигарета, умјесто десет, како је то доскора била пракса.

Ново правило изазвало је талас незадовољства међу пушачима из БиХ који раде у западноевропским земљама, те су, по навици, носили штеку цигарета.

Маринко Марчета, возач камиона из Подбрда, код Мркоњић Града, који теретњаком крстари широм Европе, каже да је новонастала ситуација и те како погодила и њега и његове бројне познанике.

- Познато је да смо сви ми, када долазимо кући, при повратку у ЕУ носили штеку цигарета. Тако смо остваривали значајне уштеде. То, међутим, више није могуће. Сада у ЕУ смијемо пренијети само двије кутије цигарета. Наравно да је то удар на наше буџете, пошто су цигарете у иностранству доста скупље - истиче Марчета за "Независне новине".

Према његовим ријечима, кутија цигарета које пуши у БиХ кошта пет марака, а у Словенији 3,70 евра, док у Њемачкој, гдје проводи највише времена, за једну кутију издваја око седам евра.

- Рачуница је јасна. И те како се исплатило при сваком одласку на посао понијети са собом штеку цигарета. Уштеде нису биле мале. Међутим, с обзиром на ново правило, те двије кутије које могу понијети испушим док дођем до Словеније или Њемачке - напомиње Марчета.

Из Царинске управе Хрватске је за "Независне новине" потврђено да су измјене прописа о уносу акцизних дуванских производа у личном пртљагу путника ступиле на снагу 1. јануара 2021. године, а односе се на оне који путују из трећих земаља, гдје спада и БиХ.

- Од тог датума при уносу робе у царинско подручје ЕУ у личном пртљагу путника ослобађање од увозних давања односи се на сљедеће количине дуванских трошаринских производа: 40 цигарета, 20 цигарилоса (при чему се цигарилосом сматрају цигаре нето тежине до три грама по комаду), 10 цигара, 50 грама дувана за пушење, 50 грама гријаног дуванског производа, 10 милилитара е-текућине те 50 грама нових дуванских производа - прецизирали су из Царинске управе Хрватске.

Дакле, те количине је могуће унијети без плаћања увозних дажбина (царина, ПДВ, акциза).  До 31. децембра 2020. године при уласку у ЕУ ослобађање од увозних давања односило се на 200 цигарета (односно 10 кутија тј. једну штеку).

Могло се унијети и 100 цигарилоса, 50 цигара или 250 грама дувана за пушење. У ЕУ се, без плаћања дажбина, до посљедњег дана прошле године могло ићи и са 250 грама гријаног дуванског производа, те 25 милилитара е-текућине.

Једна жена из БиХ, која десет година путује у Њемачку, недавно је на хрватској граници доживјела хладан туш. Наводи да се лично увјерила да је у ЕУ одскора немогуће, без плаћања дажбина, унијети више од двије кутије цигарета.

- Вратили су ме с хрватске границе у БиХ. Била сам изненађена, нигдје нисам прочитала ни чула да се више не може пренијети штека цигарета, него само двије кутије. Када сам се вратила у БиХ, бх. цариници су ми рекли да многи људи нису упућени у нова правила, па су се враћали и бацали цигарете - истиче ова жена.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Ilidza 13.01.2021. 09:54
  Prekinite pusenje i problem rijesen
Повезане вијести
Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан
Ново поскупљење цигарета у БиХ Ново поскупљење цигарета у БиХ
БиХ остала без приступних преговора? БиХ остала без приступних преговора?
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  21h 12m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  9h 41m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  16h 12m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  20h 27m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  10h 43m
  1