У ФБиХ продужене опште мјере

04.01.2021. 10:11
0
ИЗВОР: Срна

Кризни штаб федералног Министарства здравства продужио је за наредних 14 дана опште мјере заштите од вируса корона, укључујући и полицијски час у Федерацији БиХ /ФБиХ/ од 23.00 до 5.00 часова.

За контролу одредбе којом се ограничава кретање становништва задужене су кантоналне управе полиција надлежних кантоналних министарстава унутрашњих послова у складу са кантоналним прописима о јавном реду и миру, јавили су федерални медији.

И даље је обавезно ношење заштитне маске у затвореним и на отвореним јавним просторима.

- Наређује се обавезно ношење заштитних маски преко уста и носа за заштиту респираторног система у затвореном простору уз поштивање дистанце од минимално два метра, као и у отвореном простору - наводи се у наредби.

Изузетак од ношења заштитних маски су дјеца млађа од шест година, особе које имају проблеме са дисањем због хроничних болести или која не могу скинути маску без помоћи друге особе, као што су особе са интелектуалним потешкоћама или сметњама у развоју, особе с оштећењем слуха, спортисти на утакмицама, тренинзима и спортским активностима, возачи на бициклу, електричном ромобилу и мотоциклу.

Дозвољено је окупљање не више од 30 људи у затвореном простору и не више од 30 људи на отвореном простору.

- Сва окупљања унутар наведених ограничења морају се одвијати у простору који омогућава обавезну физичку дистанцу од најмање два метра између лица, осим чланова истог домаћинства - додаје се у наредби уз напомену да су за спровођење мјера на скуповима одговорни организатори окупљања.

Продужена је и одредба којом се налаже пословним субјектима да реорганизују рад својих запослених, на мјестима гдје није могуће поштовати дистанцу од два метра међу запосленим, тако што ће реорганизовати радно вријеме, организовати рад у смјенама, омогућити рад од куће и примијенити друге начине обављања радних задатака који неће угрозити дјелатности и радне процесе, а омогућиће поштивање хигијенско–епидемиолошких мјера.

Становништву на територији ФБиХ препоручује се да избјегавају јавна и приватна окупљања и ограниче кретања, а лицима старије животне доби, нарочито онима са хроничним болестима, да избјегавају беспотребна кретања и кориштење јавног превоза, те да редовно користе заштитну опрему.

У случају пријеке потребе за кретањем, лицима старије животне доби се препоручује да то буде у периоду од 11.00 до 13.00 часова.

Такође, лицима старије животне доби препоручено је да максимално редукују одласке у ординације код породичног љекра и у болнице, уколико им није пријеко потребна здравствена њега те да најприје контактирају телефоном свог љекара, уколико је особи ове доби потребан рецепт или савјет љекара.

У случају појаве неких од симптома као што су: повишена температура, кашаљ, губитак мириса или окуса, препоручује се лицима са симптомима, као и члановима њиховог домаћинстава да остану код куће, те да се телефоном јаве надлежном љекару како би добили потребна упутства.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    6h 5m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    6h 10m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    7h 2m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    19h 32m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    7h 16m
    0