У фебруару прикупљено укупно 237,4 милиона КМ

03.03.2022. 10:21
0
ИЗВОР: Срна

Пореска управа Републике Српске у фебруару је прикупила укупно 237,4 милиона КМ, за осам одсто или 18,2 милиона КМ више него у истом мјесецу прошле године.

Директни порези су у фебруару ове године наплаћени у износу од 45,7 милиона КМ, што је за 20 процената или 7,7 милиона КМ више него у истом мјесецу годину раније, наводи се саопштењу Пореске управе Републике Српске.

Највећи раст остварен је код пореза на добит који је наплаћен у износу од 25,7 милиона КМ, што је за 6,9 милиона КМ или чак 36 одсто више него у фебруару прошле године, а што указује на повећање пословне активности и позитивна кретања укупног пословног амбијента у Српској.

Раст наплате у фебруару ове године биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 17,8 милиона КМ, за шест одсто више у односу на исти мјесец прошле године.

Наплата доприноса у фебруару ове године износила је 151,3 милиона КМ, за 9,4 милиона КМ или седам одсто више него у фебруару 2021. године, иако је смањена стопа доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто.

Наплата осталих јавних прихода у фебруару износила је 40,4 милиона КМ, за 1,1 милион КМ или три одсто више у односу на фебруар 2021. године.

Ово је показатељ да је Пореска управа Републике Српске и у овој години задржала стабилну наплату јавних прихода упркос томе што је повећан неопорезиви дио плате, те је умањена и укинута наплата одређених такса, наводи се у саопштењу Пореске управе Републике Српске.

Смањена је стопа доприноса за здравствено осигурање, чиме се Република Српска одрекла дијела пореских прихода у корист привреде и радника.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 48m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 44m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 28m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 40m
    0