У години када СКУД „Бошко Вујадин“ обиљежава свој јубилеј, посебно признање - Орден Његоша III реда

18.01.2024. 11:03
0
ИЗВОР: katera.news

Деветог јануара, на обиљежавању Дана Републике Српске, Орденом Његоша III реда одликовано је Српско културно-умјетничком друштву „Бошко Вујадин“ из Касиндола из Источнне Илиџе.

Свечана додјела одликовања заслужним појединцима и институцијама одржана је у Банском двору, а орден је знак признања за рад у културном и духовном развитку, као и за посебне заслуге на пољу јавне дјелатности, којима се доприноси општем напретку Републике Српске.

Српско културно-умјетничком друштву „Бошко Вујадин“ из Касиндола расло је уз Републику Српску, а ово одликовање долази у години када обиљежавамо свој јубилеј - тридесет година од оснивања и рада. Такође, једина смо организација са подручја Града Источно Сарајево која је добила ово одликовање.

Рекао је ово за портал „Катера“ умјетнички руководилац Горан Ковачевић, истичући да је одликовање признање за дугогодишњи рад у култури и дјела која заслужују опште поштовање и истицање, на шта су изузетно поносни, јер се труде да кроз своје активности подижу свијест јавности о значају традиције и културног насљеђа и допринесо увећању културних садржаја, те промоцији српске културе и традиције у земљи и шире.

- Пред нама је тежак задатак, имамо обавезу да радимо још боље и са још више жеље, жара и залагања – навео је Ковачевић.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

С обзиром на то да је ово јубиларна година, пред СКУД-ом „Бошко Вујадин“ су бројене активности, припреме нове кореографије, припреме јубиларног концерта, нове турнеје. 

Оно што је сигурно, наставља наш саговорник, не недостаје им мотивације да наставе са квалитетним радом, да пруже боље услове за рад дјечијих ансамбала, да и даље раде на промоцији фолкора међу омладином, те да раде на представљању и промоцији богатог српског културног насљеђа кроз кореографије, ревије народних ношњи, изложбе и културне програме.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

- Досада смо били на преко 20 иностраних турнеја, били смо на два континента, остварили сарадњу са бројним друштвима из Босне и Херцеговине, Србије, земаља бивше Југославије, али и свијета. Током наступа се трудимо, првенствено, да промовишемо традицију Срба из Босне и Херцеговине, а затим и других земаља у којима Срби живе – навео је он, додајући да су им неки од најдражих или најзначајиних гостовања она у Цељу у Словенији 2011, Закинтосу у Грчкој 2014. и Афионкарахисару у Турској 2022. године.

Друштво на свом репертоару има девет кореографија и седам комплета народних ношњи, а Ковачевић истиче да су посебно поносни на оригиналну ношњу из Сарајевског поља, те народну ношњу са Влашића, које су оригиналне, у просјеку старе око 80 година, и прикупљене од локалног становништва.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

О СКУД-у „Бошко Вујадин“

Ратне 1993. године, 19. децембра, на Никољдан у Касиндолу је почела са радом драмска секција са 50 уписаних чланова, након чега је формиран и фолклорни ансамбл који је окупио око 80 чланова, оркестар забавне и народне музике, те плесни студио класичних и модерних плесова који је окупио више од 100 полазника.

СКУД "Бошко Вујадин" свој назив добија на Скупштини друштва која је одржана 11. јуна 1994. године, а 4. јула се друштво и званично уписује у судски регистар.  У оквиру СКУД-а дјелује омладинско позориште. Културни садржаји које је ово друштво нудило у ратном вихору, недалеко од првих линија фронта, пружило је могућност цивилном становништву и припадницима Војске Републике Српске, да се одвоји од свакодневнице и опусти се кроз забавни програм, а дјеци и омладини да се укључе у културно-рекреативне активности.

Са позоришним представама и културно-умјетничким програмом, ово друштво је учествовало на бројним фестивалима у Републици Српској и Србији током деведесетих година, те освајало награде. Током времена из секција СКУД-а „Бошко Вујадин“ настају друга културно-умјетничка друштва и Форум театар, који успјешно настављају започете манифестације и фестивале.

СКУД „Бошко Вујадин“ данас дјелује као фолклорни ансамбл и посвећен је очувању и промоцији културног насљеђа Срба из Босне и Херцеговине, али и других српских крајева. Осим тога, ово друштво се бави прикупљањем етнолошке грађе и народних ношњи Срба из БиХ, учествују у презентацији српског културног насљеђа у регији и иностранству кроз изложбе и ревије народних ношњи, организују културне програме, те учествују на домаћим и међународним фестивалима фолклора.

Коментари 0
Повезане вијести
Горан Ковачевић из Фоче руши све предрасуде (ВИДЕО) Горан Ковачевић из Фоче руши све предрасуде (ВИДЕО)
Oрден Његоша III реда за СКУД „Бошко Вујадин“ из Источне Илиџе Oрден Његоша III реда за СКУД „Бошко Вујадин“ из Источне Илиџе
СКУД „Бошко Вујадин“ организује годишњи концерт СКУД „Бошко Вујадин“ организује годишњи концерт
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    54m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    21h 3m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    22h 8m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 51m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    12h 5m
    0