U godini kada SKUD „Boško Vujadin“ obilježava svoj jubilej, posebno priznanje - Orden Njegoša III reda

18.01.2024. 11:03
0
IZVOR: katera.news

Devetog januara, na obilježavanju Dana Republike Srpske, Ordenom Njegoša III reda odlikovano je Srpsko kulturno-umjetničkom društvu „Boško Vujadin“ iz Kasindola iz Istočnne Ilidže.

Svečana dodjela odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama održana je u Banskom dvoru, a orden je znak priznanja za rad u kulturnom i duhovnom razvitku, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi opštem napretku Republike Srpske.

Srpsko kulturno-umjetničkom društvu „Boško Vujadin“ iz Kasindola raslo je uz Republiku Srpsku, a ovo odlikovanje dolazi u godini kada obilježavamo svoj jubilej - trideset godina od osnivanja i rada. Takođe, jedina smo organizacija sa područja Grada Istočno Sarajevo koja je dobila ovo odlikovanje.

Rekao je ovo za portal „Katera“ umjetnički rukovodilac Goran Kovačević, ističući da je odlikovanje priznanje za dugogodišnji rad u kulturi i djela koja zaslužuju opšte poštovanje i isticanje, na šta su izuzetno ponosni, jer se trude da kroz svoje aktivnosti podižu svijest javnosti o značaju tradicije i kulturnog nasljeđa i doprineso uvećanju kulturnih sadržaja, te promociji srpske kulture i tradicije u zemlji i šire.

- Pred nama je težak zadatak, imamo obavezu da radimo još bolje i sa još više želje, žara i zalaganja – naveo je Kovačević.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

S obzirom na to da je ovo jubilarna godina, pred SKUD-om „Boško Vujadin“ su brojene aktivnosti, pripreme nove koreografije, pripreme jubilarnog koncerta, nove turneje. 

Ono što je sigurno, nastavlja naš sagovornik, ne nedostaje im motivacije da nastave sa kvalitetnim radom, da pruže bolje uslove za rad dječijih ansambala, da i dalje rade na promociji folkora među omladinom, te da rade na predstavljanju i promociji bogatog srpskog kulturnog nasljeđa kroz koreografije, revije narodnih nošnji, izložbe i kulturne programe.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

- Dosada smo bili na preko 20 inostranih turneja, bili smo na dva kontinenta, ostvarili saradnju sa brojnim društvima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, zemalja bivše Jugoslavije, ali i svijeta. Tokom nastupa se trudimo, prvenstveno, da promovišemo tradiciju Srba iz Bosne i Hercegovine, a zatim i drugih zemalja u kojima Srbi žive – naveo je on, dodajući da su im neki od najdražih ili najznačajinih gostovanja ona u Celju u Sloveniji 2011, Zakintosu u Grčkoj 2014. i Afionkarahisaru u Turskoj 2022. godine.

Društvo na svom repertoaru ima devet koreografija i sedam kompleta narodnih nošnji, a Kovačević ističe da su posebno ponosni na originalnu nošnju iz Sarajevskog polja, te narodnu nošnju sa Vlašića, koje su originalne, u prosjeku stare oko 80 godina, i prikupljene od lokalnog stanovništva.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

O SKUD-u „Boško Vujadin“

Ratne 1993. godine, 19. decembra, na Nikoljdan u Kasindolu je počela sa radom dramska sekcija sa 50 upisanih članova, nakon čega je formiran i folklorni ansambl koji je okupio oko 80 članova, orkestar zabavne i narodne muzike, te plesni studio klasičnih i modernih plesova koji je okupio više od 100 polaznika.

SKUD "Boško Vujadin" svoj naziv dobija na Skupštini društva koja je održana 11. juna 1994. godine, a 4. jula se društvo i zvanično upisuje u sudski registar.  U okviru SKUD-a djeluje omladinsko pozorište. Kulturni sadržaji koje je ovo društvo nudilo u ratnom vihoru, nedaleko od prvih linija fronta, pružilo je mogućnost civilnom stanovništvu i pripadnicima Vojske Republike Srpske, da se odvoji od svakodnevnice i opusti se kroz zabavni program, a djeci i omladini da se uključe u kulturno-rekreativne aktivnosti.

Sa pozorišnim predstavama i kulturno-umjetničkim programom, ovo društvo je učestvovalo na brojnim festivalima u Republici Srpskoj i Srbiji tokom devedesetih godina, te osvajalo nagrade. Tokom vremena iz sekcija SKUD-a „Boško Vujadin“ nastaju druga kulturno-umjetnička društva i Forum teatar, koji uspješno nastavljaju započete manifestacije i festivale.

SKUD „Boško Vujadin“ danas djeluje kao folklorni ansambl i posvećen je očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa Srba iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih srpskih krajeva. Osim toga, ovo društvo se bavi prikupljanjem etnološke građe i narodnih nošnji Srba iz BiH, učestvuju u prezentaciji srpskog kulturnog nasljeđa u regiji i inostranstvu kroz izložbe i revije narodnih nošnji, organizuju kulturne programe, te učestvuju na domaćim i međunarodnim festivalima folklora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Goran Kovačević iz Foče ruši sve predrasude (VIDEO) Goran Kovačević iz Foče ruši sve predrasude (VIDEO)
Orden Njegoša III reda za SKUD „Boško Vujadin“ iz Istočne Ilidže Orden Njegoša III reda za SKUD „Boško Vujadin“ iz Istočne Ilidže
SKUD „Boško Vujadin“ organizuje godišnji koncert SKUD „Boško Vujadin“ organizuje godišnji koncert
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    14h 3m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    14h 17m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    14h 9m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 34m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    4h 58m
    0