У јануару прикупљено 17,2 милиона КМ више јавних прихода у Српској

03.02.2021. 10:21
0
ИЗВОР: СРНА

Пореска управа Републике Српске прикупила је у јануару ове године на рачун јавних прихода Српске укупно 192,1 милион КМ, што је за 17,2 милиона КМ или 10 одсто више него у истом мјесецу претходне године.

Из ове управе је саопштено да је наплата директних пореза износила 30,1 милион КМ, што је за 2,8 милиона КМ или 10 одсто више него у истом мјесецу прошле године.

- Највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на добит који је наплаћен у износу од 11,8 милиона КМ, што је за 1,6 милиона КМ или 16 одсто више него у јануару прошле године - истиче се у саопштењу.

Порез на доходак наплаћен је у износу од 16,2 милиона КМ што је за шест одсто више него у упоредном периоду, а раст наплате забиљежен је и код пореза на непокретности, који је наплаћен у износу нешто већем од милион КМ, што представља раст од 51 одсто.

Када је ријеч о доприносима, наплата је износила 131,4 милиона КМ, што је за 9,1 милион КМ или седам одсто више него у истом мјесецу прошле године.

За Фонд ПИО наплаћено је 74,1 милион КМ или седам одсто више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 48,1 милион КМ што је за осам одсто више у односу на упоредни период.

Раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите од седам и Завод за запошљавање од шест одсто.

Код осталих јавних прихода у јануару је остварена наплата од 30,6 милиона КМ, што је повећање наплате за 5,3 милиона КМ или 21 одсто.

Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 13,9 милиона КМ или 14 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 6,1 милион КМ или 30 процената више у односу на исти мјесец претходне године.

- Такође, раст наплате забиљежен је и код казни и то за 26 одсто, а наплата те врсте јавног прихода износила је 1,7 милиона КМ. Наплата прихода по основу концесионих накнада у јануару ове године износила је 5,4 милиона КМ, што је повећање за нешто више од два милиона КМ - додаје се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 48m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 21m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 55m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    53m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 1m
    0