У манастиру Тумане налазе се мошти Светог Нектарија Егинског, вјерници вјерују да лијечи чак и најтеже болести

24.11.2023. 13:24
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

И поред лоших временских услова многобројни вјерници из разних крајева сабрали су се у сриједу, 22. новембра, на Светој литургији за празник Светог Нектарија у манастиру Тумане.

Од 2017. године када је дио моштију благословом и љубављу владике Георгија из Словачке стигао у манастир, служи се дан Светог Нектарија и јелеосвећење Света тајна која се састоји из више молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, за исцељивање душе и тијела.

– Посебну радост за наш манастир представљају мошти Светог Нектарија Егинског, које смо неочекивано добили на дар од владике Георгија из Словачке. Светог Нектарија наше братство изузетно поштује као великог чудотворца и светитеља блиског нашем времену. Од 2017. године манастир Тумане чува дио моштију ово великог новојављеној Светитеља. Свети Нектарије Егински је безмало наш савременик, човјек XX вијека који је засијао својим врлинским животом, својим подвигом и прије свега својим трпљењем и као такав је препознат у вријеме земнога живота као Свети човјек, али посебно по свом упокојењу. Између осталог изузетно је поштован широм православља као светитељ који заступа вјерни народ који болује од најтежих болести карцинома и леукемије, те је с тога његов спомен раширен по читавом свијету. Дио моштију Светог Нектарија трајно се чува у манастиру Тумане и увијек је доступан за цјеливање, па су сви када ко жели, може и хоће добро дошли да се поклоне овом великом угоднику Божијем – рекао је архимандрит Димитрије, игуман манастира Тумане.

Свети Нектарије живио је крајем 19. и почетком 20. вијека. Био је епископ пентапољски у Александријској патријаршији. Након многобројних клевета, због скромног и светог држања, прешао је у Грчку, гдје је био управник једне високе богословске школе, пише Жена Блиц.

Основао је манастир Пресвете Тројице на Егини, у којем се до смрти подвизавао и у којем се данас налазе његове мошти. Упокојио се 1920. Један је од најпоштованијих светитеља и чудотвораца у православљу.

Коментари 0
Повезане вијести
Манастир Тумане - трипут рушен и паљен и увијек изнова обнављан (ВИДЕО) Манастир Тумане - трипут рушен и паљен и увијек изнова обнављан (ВИДЕО)
Манастир Тумане годишње посјети милион вјерника Манастир Тумане годишње посјети милион вјерника
Патријарх Порфирије служио литургију у манастиру Туману Патријарх Порфирије служио литургију у манастиру Туману
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    21h 58m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    22h 16m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    22h 52m
    8
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    19h 47m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    18h 49m
    0