У Матичној библиотеци одржана радионица о значају правилног изражавања

19.05.2021. 18:44
0
ИЗВОР: СРНА

У Матичној библиотеци Источно Сарајево организована је радионица у оквиру пројекта "Караван културе говора", на којој су ученици са подручја града имали прилику да сазнају нешто више о томе зашто је важно његовати културу говора и како исправити лоше говорне навике.

 

Радионицу је организовало београдско Удружење "Изражајност" под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Источно Сарајево.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац истакла је да је "Караван културе говора" стигао и у овај град, те да су предвиђене двије радионице за дјецу и стручна трибина за наставнике и професоре српског језика и књижевности, као и директоре средњих и основних школа са подручја града.

- Ова турнеја којом су обухваћени Требиње и Источно Сарајево представља омаж професору Милораду Телебаку као знак поштовања и сјећања на све што је дао за развој српског језика и књижевности у нашим школама, али и шире -  рекла је Кулашинчева.

Она је напоменула да су учесници радионица ученици од шестог разреда основне, па до четвртог разреда средње школе са подручја града.

Глумци Марко Миловановић и Милан Босиљчић, оснивачи београдског Удружења "Изражајност", истакли су да је циљ његовог оснивања био да се развијају добре говорне навике, што они и раде у оквиру пројекта "Караван културе говора".

Миловановић је нагласио да су најважнији дио "Каравана" радионице са дјецом зато што ће најмлађи преносити даље те добре говорне навике и јер морају да сачувају српски језик.

- У раду са дјецом највише примјећујем да имају лошу артикулацију, лош изговор ријечи, неразумљив због гутања самогласника. Осим тога, много користе скраћенице, и то не само српске, него на енглеском језику, које и изговарају и то су ствари које на одређен начин уништавају наш српски језик и говор -  рекао је Миловановић новинарима.

Он је навео да познавање и очување језика представља идентитет народа и да је потребно учити дјецу вриједностима њиховог језика.

- Наш језик је један од најљепших, али и најкомпликованијих европских језика, али то је прелијепо. Дјеца морају да упознају свој језик да би могла да више воле и своју земљу, народ. Током радионица радимо на артикулацији, на говорној интерпункцији и начину говорења, акцентуацији, радимо вјежбе дисања и слично -  напоменуо је Миловановић.

Босиљчић је рекао да је Удружење "Изражајност" настало с циљем едукације просвјетних радника, дјеце и шире јавности о значају културе говора и изражавања.

Он је додао да је у седам градова у Републици Српској реализован "Караван", и то у Бањалуци, Зворнику, Добоју, Приједору, Брчком, Требињу и Источном Новом Сарајеву.

Босиљчић је рекао да ће вечерас на стручној трибини, осим њега и Миловановића, говорити професор Драгомир Козомара са Филолошког факултета у Бањалуци, мастер комуниколог Слободан Роксандић, те директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, који је значајан дио тима.

- Он је показао да се радом на себи може доћи до високог нивоа говорне интерпретације на српском језику јер је њему то стран језик и нема никаквих подударања са његовим француским језиком -  навео је Босиљчић.

Ученица седмог разреда Основне школе "Јован Дучић" из Источне Илиџе Анка Вујадин рекла је да очекује да ће научити нешто ново на радионицама, те навела да је ово период када се најбоље учи.

- Сматрам да је важно да се правилно изражавамо, да знамо о нашој култури, о нашим познатим пјесницима, књижевницима, али то је важно како за нас, младе, тако и одрасле - истакла је она.

У оквиру "Каравана културе говора" предвиђене су двије радионице намијењене ученицима основних и средњих школа на којима ће се ученици едуковати како да говоре на артикулисан, разложан и динамичан начин, елиминишу лоше говорне навике и како да оно што изговарају буде занимљиво и сликовито.

Радионица ће бити одржана и сутра од 11.00 до 14.00 часова, а "Караван културе говора" завршиће се сутра у 17.00 часова промоцијом књиге аутора Слободана Роксандића "Проговори да видим ко си" у сали Културног центра Источно Ново Сарајево. 

Коментари 0
Повезане вијести
Изабрани најљепши рукописи ћириличног писма Изабрани најљепши рукописи ћириличног писма
Ковачевић: Српски народ да се поноси српским језиком и ћирилицом Ковачевић: Српски народ да се поноси српским језиком и ћирилицом
Највише Црногораца говори српским језиком Највише Црногораца говори српским језиком
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  12h 4m
  5
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  20h 57m
  3
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  16m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  12m
  1
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  14h 46m
  0