U Matičnoj biblioteci održana radionica o značaju pravilnog izražavanja

19.05.2021. 18:44
0
IZVOR: SRNA

U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo organizovana je radionica u okviru projekta "Karavan kulture govora", na kojoj su učenici sa područja grada imali priliku da saznaju nešto više o tome zašto je važno njegovati kulturu govora i kako ispraviti loše govorne navike.

 

Radionicu je organizovalo beogradsko Udruženje "Izražajnost" pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac istakla je da je "Karavan kulture govora" stigao i u ovaj grad, te da su predviđene dvije radionice za djecu i stručna tribina za nastavnike i profesore srpskog jezika i književnosti, kao i direktore srednjih i osnovnih škola sa područja grada.

- Ova turneja kojom su obuhvaćeni Trebinje i Istočno Sarajevo predstavlja omaž profesoru Miloradu Telebaku kao znak poštovanja i sjećanja na sve što je dao za razvoj srpskog jezika i književnosti u našim školama, ali i šire -  rekla je Kulašinčeva.

Ona je napomenula da su učesnici radionica učenici od šestog razreda osnovne, pa do četvrtog razreda srednje škole sa područja grada.

Glumci Marko Milovanović i Milan Bosiljčić, osnivači beogradskog Udruženja "Izražajnost", istakli su da je cilj njegovog osnivanja bio da se razvijaju dobre govorne navike, što oni i rade u okviru projekta "Karavan kulture govora".

Milovanović je naglasio da su najvažniji dio "Karavana" radionice sa djecom zato što će najmlađi prenositi dalje te dobre govorne navike i jer moraju da sačuvaju srpski jezik.

- U radu sa djecom najviše primjećujem da imaju lošu artikulaciju, loš izgovor riječi, nerazumljiv zbog gutanja samoglasnika. Osim toga, mnogo koriste skraćenice, i to ne samo srpske, nego na engleskom jeziku, koje i izgovaraju i to su stvari koje na određen način uništavaju naš srpski jezik i govor -  rekao je Milovanović novinarima.

On je naveo da poznavanje i očuvanje jezika predstavlja identitet naroda i da je potrebno učiti djecu vrijednostima njihovog jezika.

- Naš jezik je jedan od najljepših, ali i najkomplikovanijih evropskih jezika, ali to je prelijepo. Djeca moraju da upoznaju svoj jezik da bi mogla da više vole i svoju zemlju, narod. Tokom radionica radimo na artikulaciji, na govornoj interpunkciji i načinu govorenja, akcentuaciji, radimo vježbe disanja i slično -  napomenuo je Milovanović.

Bosiljčić je rekao da je Udruženje "Izražajnost" nastalo s ciljem edukacije prosvjetnih radnika, djece i šire javnosti o značaju kulture govora i izražavanja.

On je dodao da je u sedam gradova u Republici Srpskoj realizovan "Karavan", i to u Banjaluci, Zvorniku, Doboju, Prijedoru, Brčkom, Trebinju i Istočnom Novom Sarajevu.

Bosiljčić je rekao da će večeras na stručnoj tribini, osim njega i Milovanovića, govoriti profesor Dragomir Kozomara sa Filološkog fakulteta u Banjaluci, master komunikolog Slobodan Roksandić, te direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je značajan dio tima.

- On je pokazao da se radom na sebi može doći do visokog nivoa govorne interpretacije na srpskom jeziku jer je njemu to stran jezik i nema nikakvih podudaranja sa njegovim francuskim jezikom -  naveo je Bosiljčić.

Učenica sedmog razreda Osnovne škole "Jovan Dučić" iz Istočne Ilidže Anka Vujadin rekla je da očekuje da će naučiti nešto novo na radionicama, te navela da je ovo period kada se najbolje uči.

- Smatram da je važno da se pravilno izražavamo, da znamo o našoj kulturi, o našim poznatim pjesnicima, književnicima, ali to je važno kako za nas, mlade, tako i odrasle - istakla je ona.

U okviru "Karavana kulture govora" predviđene su dvije radionice namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola na kojima će se učenici edukovati kako da govore na artikulisan, razložan i dinamičan način, eliminišu loše govorne navike i kako da ono što izgovaraju bude zanimljivo i slikovito.

Radionica će biti održana i sutra od 11.00 do 14.00 časova, a "Karavan kulture govora" završiće se sutra u 17.00 časova promocijom knjige autora Slobodana Roksandića "Progovori da vidim ko si" u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Promocija knjige „Ajdučija“ Slobodana Kovačevića u Istočnom Sarajevu Promocija knjige „Ajdučija“ Slobodana Kovačevića u Istočnom Sarajevu
Srpska djeca u Glamoču ni ove školske godine ne uče srpski jezik Srpska djeca u Glamoču ni ove školske godine ne uče srpski jezik
Kako spriječiti loš vokabular u srpskom jeziku? Kako spriječiti loš vokabular u srpskom jeziku?
Najčitanije
 • Havana - torta nad tortama
  7h 14m
  1
 • Gorio automobil u Istočnoj Ilidži
  7h 49m
  0
 • Uhapšeni prilikom primopredaje četiri kilograma kokaina
  18h 50m
  0
 • Aleksandri Ilić potrebna pomoć da ode na banjsko liječenje
  19h 57m
  0
 • Firma „Euro-ekspres“ zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
  1h 41m
  0