У Матичној библиотеци промовисана књига о њемачким ратним извјештајима

20.09.2022. 19:36
8
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву вечерас је промовисана књига "Њемачки ратни извјештаји из Националног архива у Вашингтону: ко је с ким имао војну сарадњу и када", у којој је читаоцу на увид стављено 150 докумената са одговарајућим архивским ознакама, а коју је приредио новинар и публициста из Бањалуке Борислав Глишић.

Књига обједињује њемачке ратне документе које су заплијенили савезници након побједе над Адолфом Хитлером и уласка у Берлин, а односе се на ратне прилике у Југославији 1941-1945. године.

Документи, дати упоредо на њемачком језику и у преводу на српски, чињенично показују ко је с ким и када сарађивао за вријеме Другог свјетског рата.

Глишић је изјавио новинарима да је ријеч о књизи која је по много чему јединствена, а, прије свега, о њемачким микрофилмованим документима из Националног архива у Вашингтону.

Он је напоменуо да су документи из Другог свјетског рата и практично су њемачки ратни извјештаји.

- У књизи сам ишао логиком да документи сами говоре. Њена јединственост је у томе што је на 240 страница 150 микрофилмованих њемачких докумената, са официјалним преводом на српски језик - навео је Глишић.

Када је ријеч о припреми књиге, Глишић је додао да је хтио да то уради у три поглавља.

- У првом је ријеч о томе шта су Нијемци извјештавали о партизанима, затим о четницима и треће о формацијама Независне Државе Хрватске /НДХ/, усташама и тако даље. У књизи се налазе документи, њемачки извјештаји, о звјерствима усташа над српским народом, о Јасеновцу - истакао је Глишић.

Он је навео да је на почетку књиге предочио јавности њемачке извјештаје о партизанским нападима на Јасеновац.

- Партизани су имали нападе на Јасеновац. Све оно што су Нијемци извјештавали се налази у овој књизи. Када је ријеч о четницима, предочавају се докази о њиховој сарадњи са Нијемцима и формацијама НДХ-а - истакао је Глишић.

Глишић је изразио посебно задовољство и захвалност што је промоција књиге организована у Источном Сарајеву, у организацији Матичне библиотеке.

- Ово је за мене велика ствар да људи из овог дијела наше Републике дођу у посјед ове књиге, јер су историчари углавном окренути ка објашњавању докумената, међутим, ишао сам логиком, да документа сама говоре, односно све предочавају - рекао је Глишић. 

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.09.2022. 02:17
    Oj ture slobodane, je li to tebe nešto vuku stara imena, ima nas dosta pravih, ne brini se.
  • Generic placeholder image
    Slobodan 1 22.09.2022. 00:05
    Ima na YT dosta klipova istoričara dr Branka Latasa o četnicima, vrlo detaljno...
  • Generic placeholder image
    Skijaš 21.09.2022. 19:39
    @Slobodan MRŠ!
  • Generic placeholder image
    Slobodan 21.09.2022. 16:30
    Jeste li vi svi pravi četnici ili se samo uvlačite Srbijancima u anus jer je to tamo u modi i dobro prolazi?
  • Generic placeholder image
    Remirko 21.09.2022. 15:16
    Mirko jesi li to ti stari član, da ti prezime ne počinje sa š.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.09.2022. 15:13
    Slažem se sa Slavkom, selekcija dokumenata i to isključivo sa onim iz SAD. Ovo je još jedan pokušaj očuvanja lažne istorije o ratu brozovih sluga jer se u zadnje vrijeme ta lažna istorija sve više raskrinkava. Na kraju će biti da su dokumenti ovog komunjare iz SAD u suprotnosti sa onim iz arhiva u Njemačkoj. Očito su u SAD uvidjeli da je Srbie najlakše uništiti uz komunjarsku ideologiju.
  • Generic placeholder image
    Mirko 21.09.2022. 12:41
    Ne priča on, nego njemački dokumenti. Obrati se njemačkoj ambasadi i protestuj protiv njihove vojske što pišu lažne izvještaje.
  • Generic placeholder image
    Славко 21.09.2022. 08:43
    Понадах се да је нешто паметно кад видјех наслов, кад оно опет нека повампирена комуњара просипа причу о злим четницима и безгрешним партизанима...
Повезане вијести
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Најчитаније
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    22h 48m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    17h 34m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    18h 49m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    19h 25m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    11h 51m
    2