У набавку преко Дрине

31.05.2022. 11:36
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Становници Зворника и других околних мјеста у Српској све масовније прелазе Дрину да би набавили основне животне намирнице које су у Србији, захваљујући ограниченим цијенама, знатно јефтиније него у домаћим маркетима.

У продавницама у Малом Зворнику и Лозници килограм шећера кошта око 1,50 КМ а у Зворнику двије КМ. Такође, за литар уља у Србији треба издвојити нешто више од три марке, док се у Српској не може купити испод 5,5 КМ.

Велике цјеновне разлике уочавају се и код других производа попут хљеба, брашна и млијека, а све то је више него довољан разлог десетинама грађана Зворника да свакодневно пређу у Србију, обаве куповину и уштеде коју марку у кућном буџету.Потврђује то предсједник Удружења пензионера у Зворнику Бране Михајловић који тврди да 90 одсто ове популације куповину основних животних намирница обавља по продавницама у Малом Зворнику.

- Два хљеба у Малом Зворнику коштају 70 динара, што је око 1,20 КМ, а код нас се један не може купити за мање од 1,50 КМ. Млијечни производи су јефтинији за двадесетак одсто, а знатно су ниже и цијене поврћа, расада, брашна, као и готово свих других намирница. Одласком у Мали Зворник само по два литра уља прави се солидна уштеда, што је пензионерима од велике користи - прича Михајловић и додаје да становници Зворника годинама купују у Малом Зворнику те да је ограничење цијена шећера, брашна, уља, млијека и свињског меса које су власти Србије увеле почетком године, само омасовило те одласке.

У редовне набавке „преко границе” већ мјесецима одлази и Зворничанка М. И., захваљујући чему мјесечно успије уштедјети и до стотину марака.

- Откако је Србија ограничила цијене редовно купујем храну у Малом Зворнику, и не само ја већ и моји пријатељи. Наши трговци су претјерали са поскупљењима, а будући да одлазак у Србију за нас не представља додатни трошак, јер прелазимо преко пјешачког моста у центру града, уштедимо фину суму. За новац који нам остане боље да платимо рачуне него да га дамо локалним трговцима - испричала је ова Зворничанка.

Предсједник Удружења потрошача „Звоно” из Бијељине Јован Василић истиче да, иако и овај семберски град граничи са Србијом, за сада нема масовнијих одлазака по основне животне намирнице те да се ради о спорадичним случајевима.

- Разлика која постоји у цијени хране није посебно велика да би се исплатио прелазак границе. У овој кризи људи калкулишу, воде рачуна о сваком фенингу па тако кад се урачуна потрошено гориво на одлазак, чекања на граници, а плаћа се и прелазак моста око три КМ, не исплати се ићи по двије киле шећера или брашна - наводи Василић.

Прелазак у Србију, према његовим ријечима, добра је рачуница само накупцима који се баве препродајом робе.

- Они сигурно купују на стотине килограма шећера, брашна, уља да би шверцовали ту робу код нас, али то је друга прича - наводи Васић.

Да грађани Српске прелазе у Србију потврђују и трговци у пограничним мјестима попут Лознице, Малог Зворника и Прибоја наводећи да основне животне намирнице посљедњих мјесеци купују више него иначе.

- Купци из Српске месецима масовно долазе у куповину код нас и највише узимају шећер, уље и брашно - рекла је радница у маркету из Лознице Жељка Васиљевић и додала да су до уназад неколико мјесеци грађани Србије ишли у Српску по јефтиније гориво, а да је сада ситуација обрнута, с тим што становници са лијеве обале Дрине границу прелазе да би куповали основне животне намирнице.

У Министарству пољопривреде Србије истакли су да је тржиште у тој земљи слободно, да ограничења у куповини нема, због чега се дешавало да поједини пазаре и по 200 килограма шећера, што је у једном моменту и довело до несташице тог производа.

- Нарочито је то изражено у пограничним просторима, људи покушавају пребацити робу преко границе због виших цена да би трговали - рекао је раније министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Лијекови

Предсједник Удружења пензионера у Зворнику Бране Михајловић каже да грађани, осим по храну, у Србију редовне одлазе да би куповали лијекове.

- Лијекови су по неколико пута јефтинији у Србији, ситуација је таква већ годинама, тако да је постало потпуно нормално да набавку свега што нам је потребно обављамо у апотекама у Малом Зворнику или другим мјестима Србије - рекао је Михајловић, пише Глас Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Гориво утиче на цијене само кад поскупи Гориво утиче на цијене само кад поскупи
Пожар код Малог Зворника, гори 20 хектара шуме Пожар код Малог Зворника, гори 20 хектара шуме
Ни брашно више није "кило" Ни брашно више није "кило"
Најчитаније
 • Лишено слободе лице за којим је расписано 13 потрага
  11h 28m
  0
 • Пронађена дрога у Источној Илиџи
  14h 27m
  0
 • Ухапшен малољетник који је претукао радницу Центра за социјални рад
  5h 58m
  0
 • Обавјештење о прекидима електричне енергије
  16h 27m
  0
 • Соларна олуја ће сутра погодити Земљу
  3h 30m
  0