У недјељу традиционални "Поход на Пјеновац"

06.02.2021. 17:08
0
ИЗВОР: Sportdc.net

Иако не онако како су планинари широм региона навикли, традиционални “Поход на  Пјеновац” ипак ће бити одржан.

У недјељу, 7.2.2021. године, у 8 часова, са паркинга поред Градског стадиона у Власеници група од педесетак планинара ће кренути ка Пјеновцу, гдје их ове године неће дочекати укусни “војнички пасуљ”, нити ће на успутним станицама моћи да се окријепе топлим чајем или врућом ракијом. Али, најважније је да традиција дуга скоро педесет година неће бити прекинута.

Предсједник власеничког Планинарско-еколошког друштва “Ацер”, које је годинама уназад организатор похода, истиче да је упркос пандемији ковида 19 интересовање било велико, али да је ова надалеко  позната планинарска активност морала бити реализована у складу са прописаним мјерама.

- У условима несрећа које су нас задесиле и ове епидемије, многе планинарске акције су отказане, неке су одржане у скромном облику. Ми смо одлучили да се традиција не прекида, али да се истовремено уклопимо у оно што је прописано у виду здравствених препорука и броја планинара који могу учествовати у акцији. Позвали смо планинаре да се пријаве за учешће, али са ограничењем да ћемо организовати шетњу до Пјеновца само за педесет људи. Много планинара са стране је исказало жељу да дође у сопственој режији,  а ми никоме не можемо забранити да ужива у љепоти Јавор планине. Уколико буде више планинарских група, оне ће наизмјенично кретати у периоду од 8 до 9 часова у недјељу, а чланови нашег друштав ће им бити водичи . Нама ће бити драго ако они дођу, а ми ћемо се постарати да се не праве групе веће него што је дозвољено и да се поштује прописано одстојање - наводи Драган Илић.

Он  је додао да је стаза спремна за пјешачење и сигурна за све оне који ће бити на њој.

- Сваке године се трудимо да, у складу са условима, стаза буде другачија.  С обзиром на актуелну ситуацију, ове године неће бити никаквих промјена ни у дужини, ни на рути којом се иде.  Стаза је дуга око 16,5 км. Ићи ће се уобичајеним путем, од Пећине преко Дебелог Брда и Игришта, до села која гравитирају ка Пјеновцу, Поткозловаче и Мркова. У јануару је на стази било сметова висине и по метар и више, па смо чак били уговорили и моторне санке које би нам помогле да пређемо одређене дионице. У посљедњој седмици снијег се већином отопио, али сигурно је да ће га понегдје и бити - казао је предсједник Планинарско-еколошког друштва “Ацер”.

“Поход на Пјеновац” се традиционално организује првог викенда у фебруару, а прошле године на стази је било око 850 планинара и рекреативаца из Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске и Македоније.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Власеничке основке наставиле традицију – фуриозно до титуле најбољих кошаркашица Српске (ФОТО) Власеничке основке наставиле традицију – фуриозно до титуле најбољих кошаркашица Српске (Ф...
У прољећном походу на Романији око 200 учесника У прољећном походу на Романији око 200 учесника
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 19m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 52m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 18m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 31m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 0m
    3