У Нишу почела централна свечаност

15.09.2023. 18:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Централна свечаност поводом обиљежавања празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, којој присуствују највиша руководства Србије и Републике Српске, почела је у Спортској хали Чаир у Нишу.
На почетку свечаности интониране су химне Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

Свечаности присуствују његова светост патријарх српски Порфирије, предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић.

Присутни су и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић и министри у владама двије републике, међу којима министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, те представници Војске Србије.

Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава се на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обиљежавању овог датума, на дан када је 1918. године Српска војска пробила Солунски фронт и фактички означила почетак ослобођења Краљевине Србије, што је био увод у крај Првог свјетског рата.

Празник је први пут свечано прослављен уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана 2021. године у Београду код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини.

Ниш је током Првог свјетског рата био ратна престоница и један је од првих, већих градова у Србији, који су ослобођени послије пробоја Солунског фронта.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 57m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 41m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 26m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 25m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 31m
    0