У органима и институцијама ФБиХ запослено 97 Срба

22.07.2020. 19:08
0
ИЗВОР: СРНА

У органима и институцијама на нивоу Федерације БиХ (ФБиХ) на крају септембра прошле године било је запослено 3.806 лица од којих је 97 или 2,55 одсто Срба, наводи се у Специјалном извјештају Институције омбудсмана за људска права БиХ.

У извјештају се истиче да је од укупног броја запослених Срба у органима и институцијама у ФБиХ, њих шест на руководећем положају, као и да структуру запослених институцији Омбудсмана нису доставили Влада ФБиХ, њена Канцеларија за законодавство, те федерално Министарство развоја, предузетништва и обрта, као и федерално Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства.

У институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима Кантона Сарајево укупно је запослено 796 лица, од којих је 15 или 1,88 одсто Срба, од којих су три на руководећим позицијама.

У извјештају се наводи да структуру запослених у сарајевском кантону нису доставили Министарство правде и управе, Министарство за образовање, науку и младе, Управа за геодетске и имовинско-правне послове, Управа за стамбена питања, Управа за шумарство, Завод за изградњу Кантона Сарајево, Завод за планирање развоја Кантона, те Кантонално правобранилаштво.

Од 281 запосленог лица у институцијама Западнохерцеговачког кантона, нема ниједног запосленог Србина, односно сви запослени су Хрвати, док тражене податке о структури запослених нису доставили Министарство просторног уређења, грађења и заштите животне средине, Министарство бораца, те Кантонални архив и Завод за јавно здравство.

У институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима у Босанско-подрињском кантону укупно је запослено 173 лица, од којих су четири (два на руководећем мјесту) или 2,31 одсто српске националности.

У институцијама у Херцеговачко-неретванском кантону запослено је 373 особе, од којих је 15 Срба (један на руководећој позицији) или 4,02 одсто.

Омбудсмани наводе да у овом кантону структуру запослених нису доставили Скупштина, те Министарство финансија и Управа за цивилну заштиту и ватрогаство.

У институцијама Ливањског кантона укупно је запослено 169 лица, од којих је осам (један на руководећем мјесту) или 4,7 одсто Срба, а структуру запослених нису доставили Министарство привреде, Министарство грађења, обнове, просторног уређења и заштите околине, Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, те Служба за односе с јавношћу.

У институцијама Посавског кантона запослен је један Србин, што представља 0,6 одсто од 155 лица, колико их је укупно запослено, док Министарство правосуђа и управе, Министарство бораца, Канцеларија за законодавство и Кантонална управе цивилне заштите нису доставили структуру запослених.

Од 375 лица запослених у институцијама Средњобосанског кантона, њих осам или 2,13 одсто су Срби, а од укупног броја запослених Срба, једна позиција је руководећа, док структуру запослених једино није доставила Служба за заједничке послове.

У институцијама и организацијама Тузланског кантона запослено је 349 лица, од којих је 10 или 2,87 одсто Срба, а од њих 10, пола је на руководећим позицијама.

У извјештају Омбусмана истичу да структуру запослених у овом кантону нису доставили Министарство образовања и науке, Министарство привреде, Завод за пружање правне помоћи, Завод за просторно планирање и урбанизам, те Дирекција робних резерви и Комисија за концесије.

Од 181 лица запосленог у Унско-санском кантону, њих пет или 2,76 одсто је Срба, а од укупног броја Срба, два су на руководећим мјестима.

Структуру запослених нису доставили Скупштина, Министарство финансија, те Министарство за питање бораца.

У институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима Зеничко-добојског кантона запослено је 479 лица, од којих је 16 или 3,34 одсто Срба, а од њих 16, четири су на руководећим положајима.

Податке о структури запослених нису доставили Завод за урбанизам и просторно уређење и Ветеринарски завод.

Радно-правни статус државних службеника у органима државне управе у ФБиХ уређен је Законом о државној служби Федерације БиХ, а чланом два Закона прописана је пропорционална заступљеност.

У овом члану се наводи да "у органима државне службе Федерације, Бошњаци, Хрвати и Срби као конститутивни народи, заједно са осталима и грађани БиХ биће пропорционално заступљени".

- Као уставни принцип таква пропорционална заступљеност базираће се на попису становништва из 1991. године док се Анекс седам у потпуности не спроведе. Влада ФБиХ и владе кантона надзиру заступљеност државних службеника у органима државне службе - додаје се у том члану.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 36m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 51m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 42m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 9m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 1m
    0