У овом дијелу Српске цијена одвоза смећа од фебруара иде горе

31.01.2020. 09:26
0
ИЗВОР: Srna

Одборници Скупштине општине Фоча дали су сагласност предузећу “Комуналац” да цијену одвоза смећа за домаћинства повећа са 6,80 КМ на 8,50 КМ са урачунатим ПДВ-ом, а нови цјеновник биће примјењиван од 1. фебруара.

За прехрамбене трговинске радње и угоститељске објекте цијена је порасла са 1,10 КМ на 1,30 КМ, за остале трговинске и самосталне занатске радње, те остала правна лица са 0,70 КМ на 0,85 КМ, а за правна лица од посебног значаја, попут вртића, школа, музеја са 0,18 КМ на 0,22 КМ.

Директор “Комуналца” Ранко Шаран је у обраћању одборницима захтјев за повећање цијена образложио законским повећањем најниже плате у Републици Српској са 450 на 520 КМ уз реално очекивање да ће до краја године она износити 550 КМ.

Он је подсјетио да цијена одвоза смећа није мијењана осам година и да је мања у поређењу са другим општинама у Српској. Одборници и извршна власт подржали су повећање цијене одвоза смећа уз примједбе и очекивање да ово предузеће мора побољшати рад да би град био чистији.

Начелник општине Радисав Машић навео је да је потребно побољшати одвоз кабастог смећа одређивањем једног дана у седмици или у 15 дана за ту намјену. Он је напоменуо да је општина у овогодишњем буџету планирала 450.000 КМ или за 50.000 КМ више него у претходној за јавну комуналну хигијену, а та средства углавном иду предузећу “Комуналац”.

Уз нову одлуку о повећању цијене одвоза смећа, одборници су усвојили приједлог начелника општине да се и Дом здравља уврсти у категорију правних лица од посебног значаја која плаћају нижу цијену одвоза смећа. На сједници је усвојен и годишњи програм рада општинске управе.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бранка Саламадија навела је да су овим планом као најважнији стратешки пројекти предвиђени завршетак друге фазе обнове градског водовода, реконструкција дијела локалног пута према Јошаници, од Болнице до Медицинског факултета, израда студије изводљивости за нову депонију, наставак модернизације пута десном обалом Таре, завршетак адаптације Омладинског спортског центра “Партизан”, завршетак нове зграде обданишта, као и пројекат прекограничне сарадње унапређења туризма са општином Плужине у Црној Гори.

Она је рекла да је буџетом за стратешке пројекте предвиђено 5.026.500 КМ, док је из екстерних извора обезбијеђено 4.625.000 КМ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 19m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 43m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    2h 58m
    9
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    19h 27m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    4h 37m
    0