У Палама наступили фолклораши из Српске, Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније

30.03.2024. 19:37
2
ИЗВОР: srna.rs

Културно-умјетничка друштва /КУД/ и ансамбли са Пала, из Куманова, Врбаса, Бањалуке и Вуковара вечерас су на Палама игром и пјесмом представила своја умијећа у оквиру културно-спортске манифестације "Сусрети српских земаља".

Радосав Радаковић из Ансамбла народних игара "Веселин Маслеша" из Бањалуке рекао је да им је ово друго учешће на овој манифестацији, а публици су се вечерас представили традиционалним кореографијама из Републике Српске - гламочким глувим колом и змијањским колом.

- У Дјечијем ансамблу имамо око 90 дјеце и могу рећи да су млади заинтересовани и хоће да учествују у очувању српске традиције, културе која је широка и распрострањена и зато треба да је чувамо - изјавио је Радаковић новинарима.

Предсједник КУД-а "Српски вез" из Куманова Далибор Китановић рекао је да им је част што су дио важне и посебне манифестације која окупља цијели регион у Републици Српској, коју сматрају другом домовином, те навео да је на Пале стигло 20 њихових чланова.

- Манифестација је важна и због очувања српског идентитета, посебно што се ми у Сјеверној Македонији боримо са разним изазовима и проблемима, а представљање на Палама и дружење на Јахорини нам даје вјетар у леђа - истакао је Китановић и додао да су једино активно српско културно-умјетничко друштво у Куманову и циљ им је очување српског идентитета, српског језика, културе и традиције.

Он је навео да имају 150 чланова, фолклорну секцију, оркестар, етно-групу, своју библотеку са више од 1.000 српских књига, те да српски језик изучавају два пута недјељно.

Китановић је рекао да КУД има доста остварених резултата и да су од предсједника Србије Александра Вучића добили орден за културна стварања и сарадњу са Србима из региона.

Зоран Новоселац из Ансамбла народних игара "Просвјета" из Вуковара рекао је да су други пут на Палама, а публици су се представили са српским играма Западне Славоније и играма из околине Ужица.

- Играма и пјесмом чувају се српска традиција, култура и обичаји - рекао је Новоселац.

Милан Сушић из Фолклорног ансамбла Културног центра "Врбас" из Врбаса навео је да су се представили са играма из околине Београда и из околине Владичиног Хана, те нагласио да је екипа пуна ентузијазма и жеље за чувањем српске традиције, културе и представљањем, како у Српској, тако и широм Балкана.

Овогодишњи, 27. "Сусрети српских земаља", одржавају се у организацији Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда, Представништва Републике Српске у Србији и уз помоћ дугогодишњих пријатеља манифестације, а трајаће до сутра.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Hmmm 01.04.2024. 18:27
    Podrzavam komentar. Zaista je sramotno dozvoljavati nastupe ovakvih likova.
  • Generic placeholder image
    За начелнике 31.03.2024. 11:44
    Има ли још ико барем мало нормалан у овом нашем несретном ИС да забрани наступ овог идиота Desingerice на Палама.
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    14h 31m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 15m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 0m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 59m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    5h 5m
    0