U Palama nastupili folkloraši iz Srpske, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije

30.03.2024. 19:37
2
IZVOR: srna.rs

Kulturno-umjetnička društva /KUD/ i ansambli sa Pala, iz Kumanova, Vrbasa, Banjaluke i Vukovara večeras su na Palama igrom i pjesmom predstavila svoja umijeća u okviru kulturno-sportske manifestacije "Susreti srpskih zemalja".

Radosav Radaković iz Ansambla narodnih igara "Veselin Masleša" iz Banjaluke rekao je da im je ovo drugo učešće na ovoj manifestaciji, a publici su se večeras predstavili tradicionalnim koreografijama iz Republike Srpske - glamočkim gluvim kolom i zmijanjskim kolom.

- U Dječijem ansamblu imamo oko 90 djece i mogu reći da su mladi zainteresovani i hoće da učestvuju u očuvanju srpske tradicije, kulture koja je široka i rasprostranjena i zato treba da je čuvamo - izjavio je Radaković novinarima.

Predsjednik KUD-a "Srpski vez" iz Kumanova Dalibor Kitanović rekao je da im je čast što su dio važne i posebne manifestacije koja okuplja cijeli region u Republici Srpskoj, koju smatraju drugom domovinom, te naveo da je na Pale stiglo 20 njihovih članova.

- Manifestacija je važna i zbog očuvanja srpskog identiteta, posebno što se mi u Sjevernoj Makedoniji borimo sa raznim izazovima i problemima, a predstavljanje na Palama i druženje na Jahorini nam daje vjetar u leđa - istakao je Kitanović i dodao da su jedino aktivno srpsko kulturno-umjetničko društvo u Kumanovu i cilj im je očuvanje srpskog identiteta, srpskog jezika, kulture i tradicije.

On je naveo da imaju 150 članova, folklornu sekciju, orkestar, etno-grupu, svoju bibloteku sa više od 1.000 srpskih knjiga, te da srpski jezik izučavaju dva puta nedjeljno.

Kitanović je rekao da KUD ima dosta ostvarenih rezultata i da su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobili orden za kulturna stvaranja i saradnju sa Srbima iz regiona.

Zoran Novoselac iz Ansambla narodnih igara "Prosvjeta" iz Vukovara rekao je da su drugi put na Palama, a publici su se predstavili sa srpskim igrama Zapadne Slavonije i igrama iz okoline Užica.

- Igrama i pjesmom čuvaju se srpska tradicija, kultura i običaji - rekao je Novoselac.

Milan Sušić iz Folklornog ansambla Kulturnog centra "Vrbas" iz Vrbasa naveo je da su se predstavili sa igrama iz okoline Beograda i iz okoline Vladičinog Hana, te naglasio da je ekipa puna entuzijazma i želje za čuvanjem srpske tradicije, kulture i predstavljanjem, kako u Srpskoj, tako i širom Balkana.

Ovogodišnji, 27. "Susreti srpskih zemalja", održavaju se u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja manifestacije, a trajaće do sutra.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Hmmm 01.04.2024. 18:27
    Podrzavam komentar. Zaista je sramotno dozvoljavati nastupe ovakvih likova.
  • Generic placeholder image
    Za načelnike 31.03.2024. 11:44
    Ima li još iko barem malo normalan u ovom našem nesretnom IS da zabrani nastup ovog idiota Desingerice na Palama.
Povezane vijesti
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    15h 34m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    14h 50m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    12h 6m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    10h 28m
    0
  • Danas Markovdan
    19h 16m
    0