У Палама нема заражених вирусом корона

19.03.2020. 17:08
0
ИЗВОР: Srna

Директор Дома здравља у Палама Иван Шарац изјавио је да на подручју ове општине нема заражених вирусом корона, да је под надзором 59 лица, али се очекује да ће се тај број повећавати јер се кући враћају студенти и радници који раде у иностранству, што ће потрајати најмање још 15 дана.

- Кућна изолација траје 14 дана. Дом здравља има просторију у близини Хигијенско-епидемиолошке службе у којој се може обавити преглед пацијента уколико дође до сумње на вирус, а ако се одреди даље лијечење, биће превезен у Болницу `Србија` у Источном Сарајеву - навео је Шарац на конференцији за новинаре након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Он је рекао да полако стижу маске и опрема, те апеловао да грађани смање кретање и ако препознају некога ко је дошао из ризичних земаља, а није се пријавио Дому здравља Пале, да га пријаве како би био стављен под контролу.

Шарац каже да Дом здравља ради у пуном капацитету са својих 12 служби и да је 24 часа доступан грађанима.

Он је захвалио начелнику Пала Бошку Југовићу на финансијској помоћи коју им пружа у овој ситуацији.

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Пале Бошко Југовић апеловао је да лица која се враћају на ове просторе из ризичних земаља буду коректна и да се пријаве на вријеме како би провели у кућној изолацији 14 дана и како би се смањила могућност да заразе друге.

Он је позвао грађане да се уздрже од јавних окупљања која потенцијално могу да доведу до ширења болести и да буду друштвено одговорни јер исход ове борбе против невидљивог непријатеља искључиво зависи од појединаца.

- Стратегија борбе против вируса корона заснива се на строгом придржавању упутстава Штаба за ванредне ситуације. Уколико и дође до појаве вируса корона, она ће бити у најмањем обиму и спремни смо за оно што нас очекује - нагласио је Југовић.

Он наводи да општинска управа, заједно са паљанским Црвеним крстом, настоји да обезбиједи помоћ најстаријим лицима јер су они најугроженија категорија становника и зато посебну комуникацију одржавају са Домом за старија лица "Натура", чијим се штићеницима доставља помоћ.

Југовић је истакао да нема потребе за паником и да све институције на подручју општине сарађују да би заштитиле здравље грађана.

Шеф комуналне полиције у општини Пале Срђан Шарац рекао је да су полицајци стално на терену, те похвалио све предузетнике који поштују прописе.

- Спроводимо контролу лица којима је одређена кућна изолација. Нисмо имали случајева да неко не поштује прописе. Јутрос су имали 20 кућних посјета тим лицима и није утврђена ниједна неправилност. Ако неко не поштује мјере кућне изолације слиједи новчана казна и казна затвора до двије године - наглашава Шарац.

Он истиче да се грађани Пала придржавају свих мјера, да у ноћним сатима нема никога на улицама јер су озбиљно схватили ситуацију са епидемијом вуруса корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    13h 16m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    12h 32m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    9h 48m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    8h 10m
    0
  • Данас Марковдан
    16h 58m
    0