У Палама отворен Центар за француске и франкофоне студије

19.05.2023. 17:55
2
ИЗВОР: srna.rs

На Филозофском факултету у Палама данас је отворен Центар за француске и франкофоне студије, што је важан корак за унапређење француског језика у образовном систему Републике Српске, рекао је декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић.

Мастиловић је изразио задољство што отварају четврти научноистраживачки Центар на овој високошколској установи, те додао да је отварање овог центра круна дугогодишње сарадње са Универзитетом у Поатјеу.

- Очекујемо да ће у будућности Центар одговорити на основне задатке које има, а то је ширење популаризације француског језика, француске културе, историје и свега онога што се тиче франкофоних студија - изјавио је Мастиловић новинарима.

Он је рекао да су студенти и професори Филозофског факултета у више наврата одлазили на Универзитет у Поатјеу, а њихови професори и студенти у Пале, што је на крају резултирало отварањем овог значајног центра.

Мастиловић је подсјетио да су на Филозофском факултету отворили и Центар за кинеске студије, Центар за руске студије, а прије двије године Центар за хеленске студије.

Он је рекао да брзо очекују отварање и Центра за српске студије, те да тренутно раде на уређивању простора.

Професор на Универзитету у Поатјеу Федерикос Валетопулос истакао је да су много сретни што овдје отварају Центар за француски језик и франкофоне студије, јер ће привући студенте да уче овај језик.

Он је додао да ће Центар помоћи да сарадња између ова два универзитета буде још боља и да остварују многе педагошке и културолошке пројекте.

Валетопулос је изразио наду да ће имати много студената у Центру гдје ће учити француски језик, затим доћи на Универзитет у Поатјеу, а можда и наставити докторат, с обзиром да на том универзитету њихови студенти уче српски језик.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Iskreno42 19.05.2023. 20:02
    Nažalost fakulteti na Palama, a i na nivou Univerziteta Istočno Sarajevo se gase.
  • Generic placeholder image
    Soko 19.05.2023. 18:29
    Ma, i nema studenata na Palama, sve ste otjerali, a vi tobože otvarate nove, koga lažete... za par godina biće vam fakulteti i studenski domovi prazni.
Повезане вијести
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српског народа Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српско...
Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО) Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    1h 43m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    19h 26m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    20h 41m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    13h 43m
    5
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    21h 17m
    0