У петак помен за 45 погинулих српских бораца на Жепи

02.06.2021. 11:55
0
ИЗВОР: Срна

У мјесту Жепа код Хан Пијеска у петак, 4. јуна, биће служен парастос, код спомен-обиљежја са именима 45 српских бораца мучки убијених у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у засједи припадника такозване Армије БиХ.

Из Борачке организације општине Пале су навели да је то једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса у минулом рату.

У саопштењу се наводи да ће превоз са Пала бити организован за све који желе да присуствују обиљежавању овог догађаја у 8.15 часова испред спомен-собе Коран-Пале.

У 11.00 часова планирано је служење парастоса код спомен-обиљежја Жепа, када је планирано и полагање вијенаца и паљења свијећа.

Програмом обиљежавања, осим парастоса и полагања вијенаца, предвиђено је и обраћање републичких, градских и општинских званичника.

Колона Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске се 4. јуна 1992. године кретала према брду Зловрх, била је у хуманитарној мисији и имала је задатак да достави храну и воду војницима Југословенске народне армије који су обезбјеђивали радио-релејни објекат на тој коти.

Са муслиманским снагама био је постигнут договор да српски војници мирно прођу, међутим, муслиманске снаге су тај договор прекршиле и мучки с леђа, из засједе, напале српске војнике.

Овај догађај обиљежава се као један од најтрагичнијих у историји општине Пале, а на паљанском шеталишту Променада постоји Улица 4. јуни, у част 45 војника који су страдали за Републику Српску.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    10h 13m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 44m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 27m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    10h 19m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 34m
    0