У понедјељак позориште "Пинокио" из Београда отвара 23. "Лут фест"

23.09.2022. 17:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Позориште лутака "Пинокио" из Београда представом "Бајка о зачараној лепотици" отвориће у понедјељак, 26. септембра, 23. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2022. Источно Сарајево", најстарији у Републици Српској, чији је организатор "Форум театар" Источно Сарајево.

- На свечаном отварању Луткарском позоришту `Пинокио` биће уручена плакета `Златна анима Радослав Лазић` за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицију луткарства, а поводом јубилеја - 50 година постојања - рекао је Срни директор "Форум театра" Витомир Митрић.

Он је подсјетио да је "Златна анима Радослав Лазић" скулптура, рад академског вајара Драгана Раденовића из Београда.

Митрић је потврдио да ће на "Лут фесту", који ће трајати до 30. септембра, учествовати позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег садржаја биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

- Ово је најзначајнија манифестација за дјецу коју суфинансира Министарство просвјете и културе Републике Српске и која је препознатљива у свјетским круговима луткарства и луткарске умјетности, својим квалитетом, садржајима и селекцијом фестивалских представа, тако да заузима посебно мјесто у културној политици Републике Српске и града Источно Сарајево - истакао је Митрић.

Према његовим ријечима, мото фестивала "Дијете и сценска лутка" представља мисију коју "Лут фест" спроводи 23 године путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

"Бајка о зачараној лепотици" је прича намијењена дјеци предшколског и школског узраста, а порука, која је скривена у њој је веома значајна. Ова бајка може да помогне најмлађим гледаоцима да се повежу са вриједностима које су скривене дубоко у овој причи и са проблемима који их очекују у будућности", истакао је Митрић.

Београдско луткарско позориште "Пинокио" данас је једино професионално позориште лутака у Београду и представља једну од најзначајнијих дјечијих установа културе Србије.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске - Срна и РТРС.

Медијски пријатељи фестивала су БНТВ, РТВИС, те портали "Катера", "Princip news" и "Palelive", док је званична штампарија "Ермекс" из Источног Сарајева.

Коментари 0
Повезане вијести
Почео Међународни фестивал малих сцена и монодраме Почео Међународни фестивал малих сцена и монодраме
Кошаркаши „Славије 1996“ дочекују екипу „Посушја" Кошаркаши „Славије 1996“ дочекују екипу „Посушја"
„Стелексов“ хуманитарни квиз знања за нашег суграђанина Милоша Божовића „Стелексов“ хуманитарни квиз знања за нашег суграђанина Милоша Божовића
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  19h 16m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  1h 13m
  0
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  22h 44m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  7h 27m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  5h 33m
  0