U ponedjeljak pozorište "Pinokio" iz Beograda otvara 23. "Lut fest"

23.09.2022. 17:40
0
IZVOR: srna.rs

Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda predstavom "Bajka o začaranoj lepotici" otvoriće u ponedjeljak, 26. septembra, 23. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2022. Istočno Sarajevo", najstariji u Republici Srpskoj, čiji je organizator "Forum teatar" Istočno Sarajevo.

- Na svečanom otvaranju Lutkarskom pozorištu `Pinokio` biće uručena plaketa `Zlatna anima Radoslav Lazić` za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva, a povodom jubileja - 50 godina postojanja - rekao je Srni direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić.

On je podsjetio da je "Zlatna anima Radoslav Lazić" skulptura, rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Beograda.

Mitrić je potvrdio da će na "Lut festu", koji će trajati do 30. septembra, učestvovati pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg sadržaja biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

- Ovo je najznačajnija manifestacija za djecu koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i koja je prepoznatljiva u svjetskim krugovima lutkarstva i lutkarske umjetnosti, svojim kvalitetom, sadržajima i selekcijom festivalskih predstava, tako da zauzima posebno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo - istakao je Mitrić.

Prema njegovim riječima, moto festivala "Dijete i scenska lutka" predstavlja misiju koju "Lut fest" sprovodi 23 godine putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

"Bajka o začaranoj lepotici" je priča namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti", istakao je Mitrić.

Beogradsko lutkarsko pozorište "Pinokio" danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dječijih ustanova kulture Srbije.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske - Srna i RTRS.

Medijski prijatelji festivala su BNTV, RTVIS, te portali "Katera", "Princip news" i "Palelive", dok je zvanična štamparija "Ermeks" iz Istočnog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pripadnici policije iz Istočnog Sarajeva sutra daruju krv Pripadnici policije iz Istočnog Sarajeva sutra daruju krv
Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO) Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO)
Morbilima zaražena 32 lica u Istočnom Sarajevu Morbilima zaražena 32 lica u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
 • Pukao ringišpil u Palama
  9h 28m
  1
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  22h 7m
  1
 • U zaključanom stanu pronađena mrtva braća
  13h 35m
  0
 • Registrovana kozja kuga, uništeno oko 2.500 životinja
  11h 34m
  0
 • Kako sam zaboravio rođeno dijete: Potresna priča oca čiji je sin umro u kolima
  20h 1m
  0