U ponedjeljak pozorište "Pinokio" iz Beograda otvara 23. "Lut fest"

23.09.2022. 17:40
0
IZVOR: srna.rs

Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda predstavom "Bajka o začaranoj lepotici" otvoriće u ponedjeljak, 26. septembra, 23. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2022. Istočno Sarajevo", najstariji u Republici Srpskoj, čiji je organizator "Forum teatar" Istočno Sarajevo.

- Na svečanom otvaranju Lutkarskom pozorištu `Pinokio` biće uručena plaketa `Zlatna anima Radoslav Lazić` za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva, a povodom jubileja - 50 godina postojanja - rekao je Srni direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić.

On je podsjetio da je "Zlatna anima Radoslav Lazić" skulptura, rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Beograda.

Mitrić je potvrdio da će na "Lut festu", koji će trajati do 30. septembra, učestvovati pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg sadržaja biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

- Ovo je najznačajnija manifestacija za djecu koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i koja je prepoznatljiva u svjetskim krugovima lutkarstva i lutkarske umjetnosti, svojim kvalitetom, sadržajima i selekcijom festivalskih predstava, tako da zauzima posebno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo - istakao je Mitrić.

Prema njegovim riječima, moto festivala "Dijete i scenska lutka" predstavlja misiju koju "Lut fest" sprovodi 23 godine putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

"Bajka o začaranoj lepotici" je priča namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti", istakao je Mitrić.

Beogradsko lutkarsko pozorište "Pinokio" danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dječijih ustanova kulture Srbije.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske - Srna i RTRS.

Medijski prijatelji festivala su BNTV, RTVIS, te portali "Katera", "Princip news" i "Palelive", dok je zvanična štamparija "Ermeks" iz Istočnog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO) Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
U nedjelju svečano otvaranje 24. "Lut festa" u Istočnom Sarajevu U nedjelju svečano otvaranje 24. "Lut festa" u Istočnom Sarajevu
Promocija knjige „Ajdučija“ Slobodana Kovačevića u Istočnom Sarajevu Promocija knjige „Ajdučija“ Slobodana Kovačevića u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  18h 0m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  19h 28m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  17h 40m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  14h 46m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  20h 29m
  0