У породилишту Болнице "Србија" у овој години рођене 363 бебе

31.10.2022. 15:20
0
ИЗВОР: srna.rs

У породилишту Болнице "Србија" у Источном Сарајеву од почетка године рођене су 363 бебе, а прошле године у истом периоду 380 - најмлађа породиља је имала 16, а најстарија 42 године, речено је Срни у овој здравственој установи.

У просјеку у овој болници роди се око 500 беба годишње, а од 2012. године до данас је обављено 5.075 порода.

- Жене које се порађају у нашој установи углавном су са подручја Сарајевско-романијске регије, али дешава се понекад и да долазе из Фоче, Херцеговине, а и хитни случајеви из региона - наводе из Болнице.

Породилиште Болнице "Србија" опремљено је по најсавременијим и постављеним стандардима, како просторно, тако посједује и сву адекватну опрему за рад, а састоји се из двије сале - порођајне и оперативне.

- Одјељење је покривено кадром 24 часа. Осим наших љекара специјалиста гинекологије и акушерства Славице Мутабџије и Гордане Вуковић долазе и четири гостујућа љекара, три из Зворника и један из Милића. За све комликоване оперативне захвате ангажован је доктор Ненад Лучић из Бањалуке - додају из Болнице.

Они наводе да се у оквиру поликлиничког блока обављају превантивни гинеколошки прегледи - папа тест, колпоскопија, узимање цервикалних и вагиналних брисева, ултразвучна дијагностика и лијечење гинеколошких обољења, кардиотокографија, колор доплер, а дјелује и савјетовалиште за стерилитет.

У оквиру Одјељења гинекологије и акушерства обавља се лијечење гинеколошких пацијената оперативним и конзервативним путем. Међу захватима који се обављају су абдоминална хистеректомија са аднексетомијом, вагинална хистеректомија, миомектомија, те вагиналне корективне операције цистокеле и ректокеле.

Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствне заштите Републике Српске додијелила је породилишту Болнице "Србија" у Источном Сарајеву сертификат којим се потврђује да је акредитовано у складу са стандардима за "Болнице - пријатеље беба".

Коментари 0
Повезане вијести
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    20h 47m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    23h 6m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    23h 33m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    18h 54m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    18h 58m
    0