У продуженом боравку у школама РС до 15 малишана

21.08.2020. 10:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Продужени боравак у основним школама у РС биће организован од 1. септембра, али са доста мање ученика него претходних година, јер, како кажу директори ових образовних установа, морају да се испоштују препоручене мјере надлежних институција.

Наиме, како истичу, дјеца ће бити подијељена у групе те једна група може да има највише 15 ђака.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, истиче за "Независне" да ће основне школе које су и ранијих година имале организован продужени боравак имати и ове године.

-Директори основних школа мораће да направе селекцију, односно да у продуженом боравку бораве само они ђаци којима је то најнеопходније- казао је Дамјановић.

Сања Муњиза, предсједница Актива директора основних школа приједорске регије, истиче да ће продужени боравак бити обезбијеђен у свим основним школама на подручју њихове регије.

-Имамо велику заинтересованост од стране родитеља, али нећемо бити у могућности да примимо сву заинтересовану дјецу, јер по препорукама у једној групи може бити само 15 ђака- казала је Муњиза и додаје да школе морају правити резове, јер не могу примити сву пријављену дјецу за продужени боравак.

Да има потребе за продуженим боравком у свим школама на подручју цијеле Републике Српске, сматра и Елвира Мијић, предсједница Актива директора основних школа добојске регије и директорица ОШ "19. април" из Дервенте.

-Продужени боравак на нашој регији ће радити као и ранијих година, само, наравно, уз поштовање мјера које су прописале надлежне институције- казала је Муњиза и истакла да су и родитељи веома заинтересовани за продужени боравак, јер је тамо њиховим малишанима много забавније него на часовима.

-Учитељи се труде да дјеца што креативније проведу вријеме док чекају своје родитеље- казала је Мијићева.

Додала је да ће локална заједница помоћи основној школи "19. април" да опреми још једну учионицу коју ће претворити у продужени боравак.

-Тако да ћемо од почетка школске године имати три учионице, гдје ћемо моћи безбједно да у сваку групу примимо по 15 ђака- казала је Мијићева.

Бранислава Пејашиновић, директорица ОШ "Бранко Ћопић" из Бањалуке, истиче да је у њиховој школи таква ситуација да не могу да приме све ђаке који имају потребу за продуженим боравком.

-Ове године радим све у складу са препорукама, мораћемо да примимо онолико ученика колико је препоручено, у једној групи не може да буде више од 15 ученика- казала је Пејашиновићева.

Додала је да је и прије ситуације изазване вирусом корона ова школа имала ограничене просторне капацитете.

-Имамо само једну учионицу на располагању- истиче Пејашиновићева.

Бањалучанка Лидија К. истиче да она и супруг раде до 17 часова те да осмогодишњу дјевојчицу морају оставити у продуженом боравку.

-Задовољна сам начином рада продуженог боравка, јер док је моја дјевојчица у њему, има времена и да се игра, али и да уради сву задаћу, и то под будним оком учитеља- казала је она.

Сагласност Министарства

Из Министарства просвјете и културе РС кажу да су дали сагласности за организовање продуженог боравка у основним школама које су и претходних година имале организован продужени боравак.

-Ове године, због тренутне епидемиолошке ситуације, организација продуженог боравка ће бити нешто другачија. Продужени боравак и јутарње чување се организује за групу од максимално 15 ученика. У школској 2019/20. години 104 школе су организовале проширени програм за укупно 7.518 ученика- појаснили су из надлежног министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 20m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 4m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 49m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 48m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 54m
    0