У прошлој години 146 приговора потрошача

03.03.2023. 12:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Удружење за заштиту права потрошача у Сарајевско-романијској регији "Жир" у прошлој години примило је 146 приговора потрошача који су се највише односили на области продаје производа и пружање услуга, као и на услуге од општег економског интереса у које спадају рачуни за плинско гријање, воду, услуге ТВ и мрежних оператера.

- Грађани нам се највише обраћају због приговора на куповину у приватним трговачким радњама /обућа, електрични уређаји/, мада има и приговора на услуге од општег економског интереса, па се трудимо да их ријешимо при Комисијама за рјешавање приговора потрошача у јавним предузећима - рекла је Срни извршни директор овог удружења Милена Регоје.

Она је навела да су у првој полови 2022. године имали 111, а у другој 35 приговора потрошача.

Према њеним ријечима, највише приговора односило се на раст цијена приликом куповине у експанзији ковида 19 током 2020. и 2021. године и то се рјешавало са надлежним инспекцијским управама.

Регојева је напоменула да имају одличну сарадњу са Министарством трговине и туризма Републике Српске и са осталим удружењима која дјелују на подручју Српске и уписана су у регистар Министарства.

Она је навела да су у протеклом периоду у оквиру пројекта "Информисан трговац-заштићен потрошач у Источном Сарајеву", који се реализује у сарадњи са Министарством, с циљем информисања трговаца у оквиру трговачких ланаца на подручју градских општина одржали састанке с представницима продајних објеката и менаџмента.

- Они ће информације пренијети на око 500 запослених. Информисали смо их о Закону о заштити права потрошача Српске, подијелили промотивне летке који садрже све информације о правима потрошача и на који начин трговци би требало да поступају приликом купопродаје - навела је Регојева.

Према њеним ријечима, ово је била идеална прилика да се упознају о досадашњим искуствима трговаца и примјени закона, као и да пренесу најважнија сазнања и искуства у раду са потрошачима и њихове приговоре.

- Наша сарадња са појединим трговачким центрима датира и из претходних пројеката и промоције Закона, а трудимо се што више продајних трговачких објеката информисати о закону и поштовању права потрошача приликом купопродаје - навела је Регојева.

Она је истакла да су овим пројектом допринијели јачању свијести трговаца у заједницама предвиђеним пројектом о њиховим механизмима правне заштите и обавезама у раду са потрошачима приликом куповине робе и услуга.

Регојева је додала да сваке године раде одређене пројекте с циљем информисања грађана о различитим темама, с тим да су некада у фокусу трговци и промоција Закона о заштити права потрошача у Републици Српској, а некада потрошачи са којима се организују едукацијске радионице.

- Често имамо и уличне акције подјеле промотивног материјала, као и у тржним центрима. Свакодневно стојимо на располагању потрошачима за све савјете и писање приговора у вези куповине робе и услуга бесплатно - навела је Регојева.

Коментари 0
Повезане вијести
Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске регије (ФОТО) Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске региј...
Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар ...
У 2023. години откупљено мање млијека него у претходној У 2023. години откупљено мање млијека него у претходној
Најчитаније
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    23h 39m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    19h 55m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    15h 50m
    5
  • Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
    23h 54m
    8
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    12h 20m
    0